Rio+20 – A Magyar Katolikus Családegyesület örül, hogy a konferencia nem rendelkezik az abortuszról

Budapest, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – A Magyar Katolikus Családegyesület elnöksége örül annak, hogy a fenntartható fejlődésről szóló Rio+20 ENSZ-konferencia zárónyilatkozatába – sok vita után – végül nem került bele az abortuszhoz való jog és “a népszaporulat mesterséges befolyásolása”.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott állásfoglalásában a katolikus családegyesület elnöksége kiemelte: az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata és az emberi jogok európai egyezménye egyaránt megállapítja, hogy az élethez való jog megelőz minden egyéb jogot.
A katolikus családegyesület elnöksége nevében írt, Bíró László püspök által jegyzett közleményben rámutattak arra, hogy a Rio de Janeiróban folyó konferencián szóba került úgynevezett “reproduktív jogokat” – ami szerintük az abortuszhoz való jog szinonimája – semmilyen testület nem ismerte el, semmilyen dokumentum nem rögzítette. Ez ugyanis – tették hozzá – ellentétben állna az Európában és világszerte elismert emberi jogokkal.
A népesedés szabályozása az élet továbbadásának jogát korlátozná, ez pedig sértené a család és az egyén méltóságát – jegyezték meg.
A Magyar Katolikus Családegyesület elnöksége fontosnak tartja, hogy azok az országok, – így Magyarország is – amelyek az emberi jogokat törvénybe iktatták, tegyenek meg mindent azért, hogy “a Rio+20 konferencia záródokumentumaiban sem ezek a nem létező jogok, sem pedig a rájuk utaló kifejezések ne nyerjenek teret” – írták.
Annak a meggyőződésüknek is hangot adtak, hogy bármilyen intézkedés csak akkor érheti el célját, ha tiszteletben tartja az emberi méltóságot és az ember jogát az élethez.

-MTI-
hirdetés