Rio+20 – Áder: nemzetközi összefogás kell a vízpolitikában

Rio de Janeiro, 2012. június 21., csütörtök (MTI) – Áder János köztársasági elnök szerint nemzetközi együttműködésre van szükség a vízpolitikában, mielőtt még ennek hiányára migrációs hullámok és a vízért indított háborúk figyelmeztetnének.

Az államfő az ENSZ fenntartható növekedéssel és környezetvédelemmel foglalkozó világkonferenciáján (Rio+20) tartott, csütörtöki kerekasztal-beszélgetésen, amelyen a tanácskozás várható eredményeinek lehetséges végrehajtásáról tárgyaltak, azt javasolta, hogy az egyik kiemelt ügy, amelyre a világ vezetői figyelmüket majd a konferenciát követően is összpontosítják, a víz legyen.

Ki kell tűzni az egyik első fenntartható fejlődési célt, amely mutatja, hogy mit kell tenni a fenntarthatóság érdekében a vízzel kapcsolatban, mert az emberiség közös jövőjének egyik legnagyobb kérdése a víz lesz – hangoztatta.

Úgy fogalmazott, “riasztó adatok sokasága kényszerít minket arra, hogy a témával foglalkozzunk”, hiszen még ma is több mint egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez. Az ENSZ adatai szerint 25 éven belül az emberiség fele él majd olyan területen, ahol súlyos gondot okoz a vízellátás biztosítása – mutatott rá.

Arra is kitért, hogy a világ országainak többségében a szennyvíz közel 90 százalékát mindenféle kezelés nélkül engedik be az élővizekbe, és részben ennek eredményeként a világ édesvízi élőlényeinek egyötöde kihalt vagy a kipusztulás határára került.

– MTI –
hirdetés