Ritka cuki maki született Nyíregyházán

Ritka cuki maki született Nyíregyházán
© Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – Ritka szerecsen maki (Eulemur macaco) született a Nyíregyházi Állatparkban. A kölyök nemzetközi szerelem gyümölcse. A szülőpár- a lengyel származású hím és a luxemburgi nőstény- 2014 óta alkot egy párt és az Európai Fajmegőrzési program keretében érkezett Nyíregyházára.


Az ivarérett állatok 7 hetes elsőszülöttjüket gondoskodóan neveik, aki egyre kíváncsibb a külvilágra s előszeretettel lovagol anyja hátán.
A szerecsen maki Észak-Madagaszkáron őshonos állat, s érdekessége, hogy a fekete szőrű hím és a barna bundájú fehér nyakgallért viselő nőstény annyira különbözik egymástól, hogy sokáig külön fajnak hitték őket.

cuki2

A 120 napnyi vemhesség után világra jött kölyök eleinte sötét bundával rendelkezett s anyja rejtette a kíváncsiskodó tekintetek elől, de ahogy az apróság elkezdett növekedni, a barna bunda s a fehér pamacsos fül egyre erőteljesebbé vált, így az ivara is egyértelmű, hogy nőstény.
A kis állat jelenleg még anyatejen él, de fokozatosan hozzászokik majd a jórészt levelekből és gyümölcsből álló táplálékra.

makis

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett fajokat összesítő vörös listáján sebezhető kategóriában szerepel. Noha alkalmazkodó képes – az érintetlen erdőkön kívül faültetvényeken, valamint erdőfoltos területeken is megél – élőhelyét a törvénytelen fakitermelés (tűzifa, faszéngyártás) valamint az orvvadászat folyamatosan csökkenti .

A világon jelenleg mindösszesen 200 egyed él állatkertekben, s idén Európában a nyíregyházi szaporulat a harmadik utód.

– Nyíregyházi Állatpark –
hirdetés