Ritmikus gimnasztika Eb – Nyolcadikok lettek a magyarok a kombinált csapatversenyben

Ritmikus gimnasztika Eb
Ritmikus gimnasztika Eb - © MTI Fotó: Kovács Tamás
Budapest – A nyolcadik helyen végeztek a magyarok a kombinált csapatversenyben a budapesti ritmikus gimnasztika Európa-bajnokságon.

A teamversenynek is nevezett kombinált csapatversenyt Oroszország nyerte a fehéroroszok és a bolgárok előtt. Ennek az új kategóriának az eredményét a junior együttes kéziszercsapat és a felnőtt egyéni tornászok által bemutatott nyolc (szerenként 2-2) gyakorlat pontszámainak összegéből számolják ki. A mezőnyt 25 egység alkotta.
Pénteki jó szereplésüknek köszönhetően a magyarok szombaton a 18 óra után kezdődő hatodik csoportban kaptak helyet. A rajt egy óvás miatt körülbelül tíz percet csúszott, de ez nem zavarta meg Váray Mírát, aki csupán apróbb hibákat vétett buzogánnyal és 16,200 ponttal a 13. helyen végzett.

Elmondta, hogy őt is meglepte a pontszáma, mert volt két kisebb bizonytalansága, amit talán nem mindenki vett észre.

“Nagyon sok energiát adtam bele, lehet, hogy egy kicsit vissza kellett volna fognom magamat. Összességében elégedett vagyok a gyakorlattal és az egész szereplésemmel” – nyilatkozta Váray, aki ezt is elmondta, a célja az volt, hogy mindent beleadjon, és ezzel megköszönje a közönségnek a szurkolást.

Kis Alexandra még csapattársánál is jobban teljesített buzogánnyal, ezt 16,800 ponttal honorálták a bírók, viszont később szalaggal több komolyabb rontása is volt.

“Elképesztő érzés volt a szőnyegre lépni, nagyon boldog és felszabadult voltam” – jegyezte meg Kis, aki buzogánygyakorlata közben nagyon jól érezte magát, s a gyakorlat olyan volt, amilyet tervezett, de ilyen magas pontszámra nem gondolt előzetesen. A szalaggal vétett rontásokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy ez élete első felnőtt Eb-je, az összetett eredménybe pedig a leggyengébb pont nem számít bele, ezért összességében elégedett.
Kis buzogánnyal nem sokkal maradt le a vasárnapi nyolcas döntőről, hiszen a 11. helyen zárt, szalaggal viszont csak a 29. lett.

Pénteken karikával Váray a 23., Kis Alexandra a 24., labdával Pigniczki Fanni a 18., Kis Alexandra pedig a 19. helyet szerezte meg.

Mivel Kis mind a négy szerrel versenyzett, neki volt lehetősége a nem névre szóló kvóta megszerzésére a jövő évi egyéni kontinensbajnokságra. A mostani csapat Európa-bajnokságon a négy szerrel indulók nem hivatalos egyéni összetett eredménye alapján hívják meg a versenyzőket a következő – úgynevezett elit – kontinensviadalra. Mivel az első 24 helyezett reménykedhet kvótában, rendkívül biztató, hogy Kis a 14. helyen zárt, de az európai szövetség várhatóan csak késő este adja ki hivatalos közleményét a témában.

Pigniczki Fanni szalaggal jobban teljesített, mint csapattársa, és 14,400 ponttal a 17. helyen zárt.
Az Ákoshegyi Eszter, Borda Korinna, Földi Cintia, Juhász Anna, Várkonyi Dea összeállítású junior együttes kéziszercsapat ismét előadta gyakorlatát, amelyben a péntekihez hasonlóan megint volt egy ejtés, de ezúttal jóval több pontot (15,750) ért.

“A közönség hatalmas erőt adott, szerintem ezért is sikerült jobban a második bemutatásunk. Sajnos volt egy ejtésünk, de összességében sokkal erősebbnek éreztem, mint tegnap” – nyilatkozta Juhász Anna csapatkapitány.
Együttesük végül csak két hellyel maradt le a nyolcas fináléról, ami kiváló eredménynek számít.

Deutsch-Lazsányi Erika, a magyar szövetség (MRGSZ) technikai bizottságának vezetője úgy fogalmazott, már pénteken is aláírta volna a nyolcadik helyet a kombinált csapatversenyben, ezért nagyon boldog, hogy végül összejött ez az előkelő pozíció.

“A szalaggyakorlatra kicsit még ráfekszünk, illetve a technikai pontszámokon kell javítanunk, de látom, hogy min kell dolgoznunk. A lányoknak ez a szereplés olyan löket lesz, hogy biztosan partnerek lesznek. Csak pozitív visszajelzések jönnek, ebben a sportágban ritkán érezni ilyet, de eddig csak elismerő szavakat kaptunk” – mondta.
Az Európa-bajnokság vasárnap a finálékkal és a gálával zárul.

Kombinált csapatverseny:

a végeredmény:
1. Oroszország 182,175 pont
2. Fehéroroszország 171,450
3. Bulgária 170,300
…8. Magyarország 152,050

Junior együttes kéziszercsapat:

a selejtező végeredménye:
1. Izrael 33,050 pont
2. Fehéroroszország 32,900
3. Olaszország 32,600
…10. Magyarország 29,900

– MTI –
hirdetés