Nyíregyháza hírei

2015.02.03. 12:29

Táncok, fánkok, álarcok

Nyíregyháza, Sóstó - Talán még a vénlányoknak is párt kerítenek a Sóstói Múzeumfalu vigadozásán február 7-én.

Nyíregyháza, Sóstó - Talán még a vénlányoknak is párt kerítenek a Sóstói Múzeumfalu vigadozásán február 7-én.

Vízkereszttől a húsvétot megelőző 40 napos böjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart a farsangi időszak.

Alakoskodás, álarckészítés

Hazánkban a XV. század óta ismeretes, és számos népi hagyomány kapcsolódik hoz­zá. A paraszti kultúrában megszokott ideje ez a párválasztásnak, udvarlásnak és házasságkötéseknek is. Szatmárban húshagyókedden „kongózás” közben csúfolták ki a pártában maradt lányokat – pléhdarabot kongatva ablakuk előtt, miközben teli torokból kiáltották: „Itt maradt az eladó, akinek van nagylánya, Hajtsa ki a gulyára”.

A Sóstói Múzeumfaluban február 7-én, 15 órától várják a vendégeket, hogy a fűtött újlétai magtárban a vendégek közösen éljék meg felmenőik kacagtató mulatozását, s talán még a vénlányoknak is párt kerítenek. Mészáros Attila és Csurák Ildikó Júlia vezetésével a Művészeti Középiskola nebulói alakoskodnak, s okítanak szatmári táncokat. Falusi csörögefánkkal kínálják a korgó gyomrú látogatókat, a kicsiknek és nagyoknak pedig farsangi álarckészítést javasolnak.

Akinek már volt része ilyen vigadozásban, annak bátorítás nemigen szükséges. Aki azonban még nem járatos efféle hacacáréban, az feltétlenül töltse a múzeumfaluban a szombat délutánt! Téli falusi vigadalom egyébként sem hiányozhat élményeik közül… A belépés ingyenes.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!