Robbanás a telephelyen

Robbanás a telephelyen
Nagycserkesz-Halmosbokorban, egy vegyi üzemben kedd este fehér füst szállt az égig, egy munkást állítólag méterekre repített a robbanás, a balesetről csak állampolgári bejelentés nyomán, egy nappal később értesült a katasztrófavédelem.  Eltusolt robbanás 2006.06.30.

Három ember ebédelt egy árnyas fa alatt, amikor érdeklődünk, mit tudnak a helybeliek a kedd esti robbanásról. Kelletlen válaszok után akkor oldódnak a nyelvek, amikor megegyezünk, nincs fotó és a neveket nem írjuk le.

A férfi szerint 22 óra körül volt a robbanás, a fiú hozzáteszi, fehér füst kígyózott az égig. A hölgy még azt is elmondja, nem egy, hanem két robbanás volt, a második kisebb. Nem akarnak az üzemmel kialakult kapcsolaton rontani, sokkal többet nem tudnak, csak hallomásokból.

Egy embert állítólag méterekre repített a robbanás utáni nyomás. Úgy tudják, nem volt olyan anyag, ami a levegőbe kerülve veszélyt jelentett volna az emberre. Egy másik portán csak az idősebbek hajlandóak beszélni. A bácsi az üzem felé mutat, úgy mondja, nem volt olyan erős a robbanás, az ablakok sem törtek be.

A harmadik portán egy hölgy szorítja magához nevető, szőke hajú kisfiát, úgy mondja: volt ott robbanás, szaladgáltak a szkafanderes emberek, de hát itt mindenki hallgat az esetről, ő is a gyermekét félti, ezért nem bánja, hogy ha késéssel is, de volt vizsgálat.

Magyarországon vagyunk, mindenki a kéz kezet mos elv alapján gondolkodik, ezért nem vállalja sem a nevét, sem az arcát. Nincs ott bent egyetlen helybeli sem, nehogy kitudódjon, mi folyik bent. Az üzemben többen ülnek az irodában, amikor érdeklődünk nyilatkozattételi joggal felruházott személy iránt.

Sajnos nincs szerencsénk, az ügyvezető jelenleg külföldön van, talán még nem is értesült a balesetről. Pernyák Sándor ezredes, a Megyei Katasztrófavédelmi igazgató helyettese elmondta: a vegyi üzemben történt robbanást valóban másnap, állampolgári bejelentés nyomán vizsgálták ki. Sósav átfejtés közben történt a robbanás és a kármentesítő helyen saját erőkkel elvégezték a szükséges mentesítést, másnap már nyomokat sem tudtak rögzíteni.

– Pusztai Sándor –A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdetés