Nagyvilág

2013.03.06. 14:16

Székelyzászló-ügy - Óriás zászlót avattak Barót főterén

Kolozsvár, 2013. március 6., szerda (MTI) - Óriási székely zászlót avattak a székelyföldi Barót főterén.

Kolozsvár, 2013. március 6., szerda (MTI) - Óriási székely zászlót avattak a székelyföldi Barót főterén.

A kedd esti eseményről a Háromszék című napilap számolt be szerdai számában. A református templom előtti téren kilenc méteres zászlórúdra húzták fel a nagyméretű zászlót. A mintegy félezer embert megmozgató rendezvényen valamennyi magyar politikai szervezet képviselője felszólalt.

A beszámoló szerint az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP), a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) felszólaló képviselői "egyként fogadták: nem hajolnak meg a hatalom jogsértő követelése előtt, törvényes keretek között harcolnak a jelkép elfogadtatásáért".

Lázár-Kiss Barna András polgármester kijelentette: a prefektus felszólítására sem vette le a polgármesteri hivatal homlokzatáról az évek óta kitűzött zászlót, azért kész pereskedni a prefektussal.

Papp Előd, a zászlóállítást kezdeményező EMNP székelyföldi alelnöke az MTI-nek szerdán elmondta: a csíkszeredai és a baróti nagy méretű székely zászló felvonása után a többi székelyföldi városban is hasonló rendezvényt terveznek. Hozzátette: nem hoztak testületi döntést a zászlóállításokról, de természetes folyamatnak tekintik, hogy a székely zászló, mely a Székelyföld területi autonómiája iránti igényt is jelzi, ott lobogjon a székelyföldi városok főterén.

- MTI - 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!