Robbanás volt a szennyvízcsatornában az Avason

Miskolc – Detonációt jelentettek az Avasalja utcában lakók szombaton délután Miskolcon, ahol dörrenő hang kíséretében ablakok törtek, fürdőszobák sérültek. Ez történt szombaton és vasárnap.

Detonációt jelentettek az Avasalja utcában lakók szombaton délután Miskolcon, ahol dörrenő hang kíséretében ablakok törtek, fürdőszobák sérültek.
A déli harangszó után két órával törte meg a csendet a hatalmas robbanó hangMiskolcon az Avasalja utca 8. szám környékén, ahol szennyvízakna-fedlapok röpültek a levegőbe, lakóházak ablakai törtek ki, és két fürdőszobában is kár keletkezett. Tűzoltók, rendőrök, vízügyesek és katasztrófavédelmisek, valamint az ÁNTSZ emberei lezárták a területet, és beindult a vészhelyzet kárainak felszámolása. A szennyvízcsatornát óriásventilátorokkal szellőztették. A robbanás után fél órával az is kiderült, hogy a rovarölő szerként használt alumíniumfoszfát csatornába öntése indította be a végén detonációval járó folyamatot. Az utcában lakó, rovarirtással foglalkozó férfi így akart megszabadulni a nyakán maradt, és még vegyi anyagot tartalmazó göngyölegtől. Személyi sérülés nem történt, de többeket kórházi vizsgálatra vittek. Öt ház lakóit biztonsági okokból kiköltöztették.

Vasárnap kora délután: az „utcafronton” már béke van, de a lakók még nem költözhettek vissza. Rendőrök őrzik a házakat és az utcát. Leskó György alezredes, miskolci polgárivédelmi kirendeltség-vezető a helyszínen elmondta lapunknak: még vasárnap elszállítják a maradék, nem kevés veszélyes anyagot arról az udvarról, ahol ezt tárolta a gázmesteri vizsgával rendelkező fiatalember. Mind ő, mind édesapja ott van, együttműködik a hatóságokkal. (Vasárnap délután valóban elszállították a veszélyes anyagot és visszaköltözhettek a lakók.)

Úgy tudjuk, a fiatalember több helyen megpróbálta leadni azt az anyagot, amellyel termény rovarirtását végezte. Valójában az úgynevezett göngyöleget, amiben maradt a méregből. Sehol nem fogadták, ezért választotta a létezhető legrosszabb megoldást: a szennyvízaknába öntötte. Gáz képződött, amely nehezebb a levegőnél, vagyis összegyűlt a rendszerben. Valamilyen szikra begyújtotta: a robbanás nemcsak aknafedőket repített a levegőbe, hanem több házban végzett pusztítást. Mindenekelőtt a fürdőszobában-vécében. Szerencsére senkinek nem esett baja az ott lakók közül, ám a szombaton oda riasztott tűzoltók, vízművesek, katasztrófavédelmisek, rendőrök kórházi vizsgálatai azt mutatják, néhányuknál okozott – remélhetőleg csak csekély mértékű – eltérést a mérgező gáz.

Vasárnap déltájban a megyei kórházban jártunk. Negyvennégy embert láttak el szombaton itt. Közöttük néhány volt a „civil”, a többiek rendőrök, tűzoltók, katasztrófavédelmisek, vízművesek. Hogy mit is jelent ez esetben az ellátás, arról dr. Valikovics Attila, a neurológia, toxikológia, stroke osztály osztályvezető főorvosa egyebek között a következőket mondta:

Mindenki laboratóriumi vizsgálaton, vizsgálatokon esett át – és fog még átesni, néhány nap múlva –, húszan az éjszakát is kénytelenek voltak a kórházban tölteni.

A többieket se engedték „csak úgy” el, pontosan tudták, hogy bármikor elérhetők. Máj- és vesefunkciót, vérgázértéket vizsgáltak, mellkasröntgent csináltak.

A főorvos elmondta: nem tudták, milyen nagy a baj, amikor riasztották őket, ezért pillanatok alatt ötven ágyat tettek fogadóképessé az esetleges mérgezettek, illetve a megvizsgálandók számára. Mind az intézmény, mind annak személyzete felkészülten várta-fogadta a megvizsgálandókat.
Dr. Valikovics Attila hangsúlyozta: durva eltérést senkinél nem tapasztaltak, enyhébbet viszont többeknél. Senkinek nem volt érdemi panasza, tünete szombaton este, majd vasárnap reggel.

Máté Béla a Miskolci Vízművek csatornakarbatratója. Több társával ügyeletes volt szombaton. Egyike azoknak, akiknek a kórházban kellett töltenie az éjszakát. Nem látszik rajta, de mondja: fáradt, nem sokat aludt, nehéz feldolgozni a látottakat. Szörnyű volt a pusztítás, a falhoz vágott fürdőkád, a kettétört aknafedő képe. Nincsenek panaszai, de megérti, hogy még maradnia kell.
Kollégája Csorba István, aki csőszerelő. Ő is dícséri a kórházi ellátást. Felidézi, hogy először ötüket riasztották a vízműtől – a tűzoltók már kint voltak –, majd továbbiak érkeztek. Az volt a dolguk, hogy szellőztessék az aknákat. De ő volt az, aki rászólt egy ott lakóra: azonnal oltsa el a cigarettáját. Csorba István este hazaautózott Mezőcsátra, de hamarosan vissza is kellett térnie, mert behívták. Vasárnap vitte be hozzá édesanyját a szomszédasszony. Persze, addig is nyugtatta – telefonon – az anyukát: nincs semmi baj. Ha igaz, hétfő reggelig kell maradni.

Győrfi Gergely rendőr törzsőrmester, az avasi őrsön teljesít szolgálatot. Onnan hármukat rendelték a helyszínre, de sokan voltak a miskolci kapitányságról. A helyszínt kellett biztosítaniuk. Utána irány a kórház, vizsgálatra. Dr. Valikovics Attila elmondja: a fiatalember vérében a vasárnapi eredmény kevesebb oxigént mutatott, mint a szombati. Ezért plusz oxigént kap – nem folyamatosan, időnként – az orrán keresztül. Kérdezzük a törzsőrmestert: Hogy van, nem fél? Köszöni szépen, jól érzi magát, és maximálisan nyugodt. Ottjártunkkor, vasárnap délben várta látogatóit: a szüleit, testvérét, barátnőjét.

Dr. Valikovics Attila kiigazítja az újságírót, aki a Borsod Online számára készült videóinterjban így „konferálja be”: ő volt az, aki az érkezőket fogadta. Nem ő, hanem ők: orvoskollégáival, az ápolószemélyzettel. És azóta is folyamatosan felügyelik őket.

És akkor még egyszer a jó hír: vasárnap délután megsemmisítésre elszállították a veszélyes anyagot, a lakók pedig visszaköltözhettek otthonaikba.
Szabados Gábor – Puskár Tibor

hirdetés