Robbanóanyaggal megrakott autót találtak

Spanyolország baszk tartományában a rendőrség csütörtökön talált egy robbanóanyaggal megrakott, elhagyott autót. Mindez 5 nappal azután, hogy a madridi repülőtéren az ETA baszk szeparatista szervezet bombarobbantást hajtott végre.

A gépkocsiban mintegy 90 kiló robbanóanyag volt. A rendőrség feltételezi, hogy az ETA-tagok magára hagyták az autót, miután közvetlenül Karácsony előtt lelepleződött egyik rejtekhelyük.

A robbanóanyaggal megrakott gépkocsit mindössze néhány órával az után találták meg, hogy José Luis Rodriguez Zapatero spanyol kormányfő könyörtelen harcot hirdetett az erőszak ellen.

A szombati madridi repülőtéri robbantás következtében egy ecuadori férfi meghalt, egy honfitársa pedig eltűnt, valószínűleg ő is életét vesztette a reptéri autóparkoló romjai alatt.

A madridi merénylettel végeszakadt az ETA márciusban hirdetett tűzszünetének, amelyet a szervezet akkor tartósnak minősített.

Zapatero számára azért is jelent csapást a merénylet, mert pont a szocialista kormány kezdett béketárgyalásokat a fegyveres baszk szervezettel, és a megbeszélések kezdtek ígéretesen alakulni.
hirdetés