Nagyvilág

2013.06.14. 18:18

Titkos adatgyűjtés - Nem utazhat be Nagy-Britanniába a kiszivárogtató

London, 2013. június 14., péntek (MTI) - A brit kormány figyelmeztette a nemzetközi légitársaságokat, hogy ne engedjék Nagy-Britanniába induló járataik fedélzetére a titkos amerikai adatgyűjtési program részleteit kiszivárogtató egykori CIA-alkalmazottat, Edward Snowdent.

London, 2013. június 14., péntek (MTI) - A brit kormány figyelmeztette a nemzetközi légitársaságokat, hogy ne engedjék Nagy-Britanniába induló járataik fedélzetére a titkos amerikai adatgyűjtési program részleteit kiszivárogtató egykori CIA-alkalmazottat, Edward Snowdent.

A BBC hírügynökségi értesüléseket idéző pénteki beszámolója szerint a felhívást a brit belügyminisztérium még hétfőn adta ki, azzal a figyelmeztetéssel, hogy ha Snowden Nagy-Britanniába kívánna utazni, a brit hatóságok "nagy valószínűséggel" megtagadnák tőle a belépést. Ha bármely légitársaság mégis felvenné az amerikai állampolgárságú Snowdent valamelyik nagy-britanniai járatára, akkor az őrizetbe vétel és a visszatoloncolás költségét a brit határőrizeti szervek az érintett légitársaságra terhelhetik.

Ez a brit belügyminisztérium ilyen esetekben alkalmazott gyakorlata alapján kétezer font (több mint 700 ezer forint) kiszámlázását jelentené.

Edward Snowden az elmúlt hetekben hatalmas mennyiségű dokumentumot adott át az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) titkos adatgyűjtési tevékenységéről a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak és a The Washington Postnak.

A két lap az átadott információk alapján feltárta, hogy az NSA egy PRISM kódnevű program keretében amerikai telefonhívások millióit, valamint a világ legnagyobb internetes szolgáltató cégeinek adatforgalmát figyeli és ellenőrzi, és így magánszemélyek email-üzenetei és egyéb kommunikációs adatok kerültek a birtokába.

A kiszivárogtatás egyre nagyobb és immár nemzetközi politikai botrányt kavar. A minap kiderült például, hogy a brit kormány hasonló profilú kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) is kiterjedt anyaggyűjtést folytatott az utóbbi években, az amerikai programhoz kapcsolódva.

Snowden kilétét a The Guardian fedte fel a múlt hétvégén a kiszivárogtató egykori hírszerzési alkalmazott saját kérésére.

Edward Snowden, aki korábban Hawaii-n élt, május vége óta Hongkongban tartózkodik. A The Guardiannek elmondta: azért választotta Hongkongot, mert ott elkötelezetten védelmezik a szólásszabadságot és a politikai szembenállás jogát. Emellett véleménye szerint Hongkong egyike azon kevés helyeknek a világon, amelyek "képesek szembeszállni és szembe is szállnak az amerikai kormány diktátumaival".

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!