Robogós polgárőrök is vigyázzák a temető rendjét

Robogós polgárőrök is  vigyázzák a temető rendjét
Nyíregyháza – Együttműködési megállapodást kötött a Nyíregyházi Közlekedési Polgárőrséggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft.

Magyarország valamennyi temetőjéhez hasonlóan sajnos a nyíregyháziban is előfordulnak kegyeletsértő rongálások, lopások. Róka Zsolt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetője bízik abban, hogy ez az együttműködés javítja a közbiztonságot az Északi temetőben.

Hatásos segítség

– A Temetkezési Kft-nek nagyon szűk az eszköztára a tekintetben, hogy hatékonyan felléphessen a temetői lopások, rongálások ellen, de amit csak tudunk, megteszünk, és segítünk a károsultaknak – mondta az ügyvezető. – Mivel a temető 32 hektáros sűrű, fás parkja közterületnek számít, a rendőrség és a közterület-felügyelet hatáskörébe tartozik, illetve a polgárőrség eddig is, megállapodás nélkül segítette a temető rendjének megőrzését. Három héttel ezelőtt keresett meg Asztalos István, a Nyíregyházi Polgárőrség gazdasági vezetője, hogy a közelmúltban új szolgálati robogókat kaptak, amelyekkel ezt a nagy területet könnyebben és hatásosabban lehetne bejárni. Így meg is született a megállapodás, hogy egyenruhában, nyitvatartási időben, naponta többször is végigjárják a temető területét. A polgárőröknél rádió adó-vevő is lesz, amivel a temető központi irodáját és a két portát is tudják értesíteni, amennyiben vagyon elleni cselekményre, egyéb rendbontásra utaló jeleket tapasztalnak. Bízunk abban, hogy jelenlétükkel nő a köz- és vagyonbiztonság, visszatartó erő lesz azoknak, akik rossz úton járnak, és egyben tanácsot, segítséget is tudnak nyújtani a helyszínen a károsultak részére – fejezte ki reményét Róka Zsolt.

Hatósági feljelentés

Amikor a temetőben magántulajdon elleni bűncselekmény történik, akkor az első dolog, hogy a sértettnek a rendőrségen kell feljelentést tenni. A temetőbe, mivel az közterület, bárki szabadon bemehet. Azonban a síremlékek, és a rajta elhelyezett virágtartók, virágok, kelyhek, mécsesek, mind-mind magántulajdonnak számítanak. Ha ezt valaki ellopja, akkor a sírtulajdonosnak okoz kárt. A Temetkezési Kft-nek nincs joga és hatásköre feljelentést tenni, csak a károsult, azaz a tulajdonos teheti ezt meg. A kihelyezett 6 kamera felvételeihez is, amelyek folyamatosan, a nap 24 órájában figyelik a nagyobb csomópontokat, csak a rendőrség férhet hozzá, és dolgozhatja fel a rögzített anyagot. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. – hatásköréhez képest – sok mindent megtesz, hogy a látogatók komfortérzete, a temető biztonsága nőjön, de a károsultaknak mindenképpen a megfelelő hatósághoz kell fordulniuk ahhoz, hogy érdemi intézkedések történjenek, és a kegyeletsértőket minél hamarabb megtalálhassák.


Csecsemő sírjáról az angyalt, a tiniéről meg mindent – fosztogatnak a nyíregyházi temetőben?

Nyíregyháza – A hozzátartozók szerint kegyeletsértés, ami a nyíregyházi temetőben folyik – írja a borsonline.hu. – Egy anya a könnyeivel küszködve mesélte el a portálnak, hogy 14 éves lány sírjáról mindent elvittek, ami csak mozdítható.
hirdetés