Magyarország

2012.02.12. 17:38

A fasiszták 1944/45-ös áldozataira emlékeztek a Duna-parti Mártír Emlékműnél

Budapest, 2012. február 12., vasárnap (MTI) - A fasiszták második világháborús civil áldozataira emlékezett több szervezet, párt, valamint magánszemélyek vasárnap Budapesten, a XIII. kerületi Duna-parti Mártír Emlékműnél.

Budapest, 2012. február 12., vasárnap (MTI) - A fasiszták második világháborús civil áldozataira emlékezett több szervezet, párt, valamint magánszemélyek vasárnap Budapesten, a XIII. kerületi Duna-parti Mártír Emlékműnél.Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták - Összefogás a Demokráciáért (MEASZ) elnöke az egybegyűlt két-háromszáz fős megemlékező csoport előtt arról beszélt, hogy a második világháborúba egy "szélsőjobbra hajló politika" sodorta  Magyarországot.

Szavai szerint napjainkban sem mennek jó irányba a dolgok, és ebből a szempontból február 1-je határkő, amikor - megfogalmazása szerint - a "mai kormánypolitika tudatosan a szélsőjobb kezére adott egy színházat", ami miatt a MEASZ továbbra is tiltakozik.

Hanti Vilmos véleménye szerint Pintér Sándor belügyminiszternek meg kellene akadályoznia a "paramilitáris alakulatok" működését. Erre - mondta - a párizsi békeszerződés is kötelezi Magyarországot.

Kónya Péter, a Szolidaritás Mozgalom társelnöke gyalázatnak nevezte azt, ami a XX. század közepén a fasizmus és a nyilas uralom igája alatt történt. 

A megemlékezőkhöz fordulva - akiknek körében feltűnt a Szolidaritás zászlója - azt mondta: nem csak dolgunk, hanem felelősségünk is az, hogy tanulva a múlt hibáiból, ne engedjük meg, hogy megismétlődhessen a borzalom.

Frisch György, a Nácizmus Üldözötteinek Országos Egyesülete elnöke azt hangoztatta, nem szabad eltűrni az 1944/1945-ös események "elmismásolását, relativizálását". Arról beszélt, hogy amikor a külügyi bizottság egyik tagjától elhangozhat a holokauszt tagadása, akkor emlékezni és emlékeztetni kell arra, hogy mi történt valójában.

Hangoztatta: a tragédia a magyar nemzet tragédiája, mert a "magyar nemzet tagjait lőtték a Dunába", továbbá, hogy az internáltak között nem csak zsidók, hanem "jehovisták, nemzeti érzelmű, magyar érzelmű magyarok is voltak".

Az áldozatok emlékére a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) képviseletében Lazarovics Ernő mondott gyászimát, majd a jelenlévő szervezetek képviselői koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

A koszorúzók, illetve a megemlékezők között volt Tóth József, a XIII. kerület polgármestere, Szanyi Tibor és Horváth Csaba szocialista politikus, továbbá a Nagy Imre Társaság, a Holokauszt Emlékközpont, az SZDSZ és a Munkáspárt képviselői. Az emlékműnél fejet hajtottak és koszorút helyeztek el a belorusz és a lengyel nagykövetség képviselői is, akiket a résztvevők megtapsoltak.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!