Római kori mészégetőt találtak Ausztriában

Bécs – Hatalmas római kori mészégetőt találtak a felső-ausztriai Enns településnél, a lelet a 2018-as tartományi kiállítás fő látványossága lesz.

A bemutatott régészeti lelet a Római birodalom Rajna-Duna menti provinciájának legnagyobb mészégetője. A kemence bizonyítéka annak, hogy a rómaiak igen aktyvan építkeztek, amikor a 2. és a 3. században a településnél állomásoztak.

A lelet 12 egykori kemence egyike, amelyre először egy 2008-as útfelújítás alkalmával bukkantak. Idén áprilisban kezdték meg a régészek a mintegy négy méter magas és 3,8 méter átmérőjű kemence kiásását. Kétségtelenül az egyik leginkább ép állapotban maradt római kori mészégetőről van szó – hangzott el a leletet bemutató sajtótájékoztatón.

Feltehetőleg a későókorban korban, a negyedik század folyamán a kályhát szemetesnek is használták, így több ezer egyéb tárgy került elő belőle. Így bukkantak téglákra, pénzérmékre, különböző kerámiákra és szarvasmarha, ló, kecske, kutya és birka csontokra. Találtak továbbá egy Herkules-szobortöredéket, és egy oltárt. Az ásítás emiatt a “Herkules a mészégetőben” projekt elnevezést kapta. A szobrot feltehetőleg el akarták égetni, azonban erre már nem került sor.

A rómaiak a dunai Limes mentén Felső-Ausztriában munkacímmel rendezik meg a 2018-as tartományi kiállítást. Az esemény központi helyszíne az egykori Lauriacum területe lesz, ahol a második itáliai légió állomásozott és akkor mintegy 20 ezren éltek a területen.

A Lauriacum múzeumban kiállítás látható majd, római kori romokat a St. Laurenz bazilika alsótemplomában, a mészégetőt egy szabadon megtekinthető ásatáson mutatják be.

– MTI –
hirdetés