Helyi közélet

2012.10.30. 08:12

Ahol a fejlődés határtalan

Záhony - A polgármesternek az a törekvése, hogy Záhony továbbra is élhető település maradjon. Interjú a polgármesterrel, Háda Imrével.

Záhony - A polgármesternek az a törekvése, hogy Záhony továbbra is élhető település maradjon. Interjú a polgármesterrel, Háda Imrével.Három cikluson át volt a határmenti település polgármestere Háda Imre, aki négy év kihagyást követően ismét városvezetőként éli mindennapjait. Saját bevallása szerint többek megkeresésére, lakossági felkérésre mérettette meg újfent magát.

Miért érezte fontosnak, hogy visszatérjen oda, ahol korábban tizenkét esztendőt eltöltött?

Háda Imre: – Tisztában vagyok vele, hogy jóval nehezebb a gazdasági helyzet most, mint 2006 előtt volt. Mégis úgy gondoltam, hogy okulva az akkori pozitív és negatív tapasztalatokból, el kell fogadnom a felkérést, tennem kell Záhonyért. Tősgyökeresként, ötvenhárom évnyi tapasztalattal, közéleti szerepvállalással felkészültnek éreztem magam ahhoz, hogy jelöltessem magam polgármesternek.

Mi valósult meg azóta az elképzeléseiből? Azonnali eredményeket akart produkálni vagy hosszútávra tervezett?

Háda Imre: Az a törekvésem, hogy Záhony továbbra is élhető település maradjon. Ehhez elengedhetetlenül szükséges alapot nyújtanak az oktatási, a nevelési intézmények, ahol magas szintű a szakmai munka. Fontos az uniós és egyéb pályázati lehetőségek hatékony kiaknázása, a hiánypótló fejlesztések megvalósítása. A MÁV mindenkori helyzete alapvetően befolyásolja a helyzetünket: az áruszállítás volumene, a munkahelyek stabilitása.

Mit tud profitálni a helység a határmenti pozícióból?

Háda Imre: Sajnos, a rendszerváltozás egyik vesztese egyértelműen Záhony volt, mivel visszaesett a keleti piaci forgalom. Volt időszak, amikor 8 ezren dolgoztak az átrakókörzetben. Ez az adat a negyedére csökkent, sok az eladó lakás. Viszonylag kicsi a település, hiszen 4300-an lakják, és bár karnyújtásnyira az ukrán és a szlovák határ, a nagyvállalkozások mégsem vetik meg itt a lábukat. Pedig „Kelet kapuja” nyitott, a milliárdos gazdaságifejlesztési program révén korszerűek a vasúthoz kötődő logisztikai cégek körülményei.

Milyen konkrét beruházásokról lehet szólni, amelyeknek kézzelfogható a hasznosságuk?

Háda Imre: Az előző ciklusból húzódott át a távhőszolgáltatás megújulása, ami megközelítőleg 120 millió forintos költségvetéssel valósult meg. Kívülről modernizálódott a városi óvoda, megújult az uszoda tetőszerkezete, és a piac is megfelel a kor követelményeinek. Integrált településfejlesztési stratégiát dolgozunk ki, a pályázatot az év végéig kell beadni. Az energia-racionalizást mindvégig szem előtt tartjuk, szükségszerű a költségek féken tartása.

Komoly eredménynek tartom, hogy a kisvárosi átlagot messze meghaladó színvonalú kulturális és sportlétesítményeinket a MÁV részleges kivonulása ellenére az önkormányzat erőfeszítéseinek révén sikerül szinten tartanunk. Örömmel tölt el, hogy a civil szervezetek közreműködésével szépen kiépült a kerékpározás infrastruktúrája is a városban.

Január elsejétől járási székhely lesz Záhony. Ez természetes volt, vagy lobbizni kellett érte?

Háda Imre: Induljunk ki abból, hogy az előző járási rendszerben Záhony Kisvárdához tartozott. Viszonylag kicsi a városunk vonzáskörzete, éppen ezért mindenképpen rangot jelent a járási székhelység, ami a település javát szolgálja. Akadálymentesített polgármesteri hivatalban várjuk az ügyfeleket, e tekintetben is meg tudunk felelni a kihívásoknak.

Névjegy

Név: Háda Imre

Végzettség: tanító szak (Nyíregyházi Főiskola), településfenntartási és igazgatási szakmérnök (Debreceni Egyetem)

Családi állapot: nős, 2 gyermek édesapja

Főbb munkahelyei: ügyintéző a polgármesteri hivatalban, majd polgármester 1994–2006-ig, valamint 2010 óta ismét betölti a pozíciót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában