Magyarország

2016.06.14. 12:13

Illegális bevándorlás - Ártatlannak vallották magukat a nagyfai fogolyzendülés vádlottjai

Szeged - A tárgyaláson felolvasott nyomozati vallomásaikban többségében tagadták a bűncselekmény elkövetését a tavaly ősszel a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen történt fogolyzendülés vádlottjai.

Szeged - A tárgyaláson felolvasott nyomozati vallomásaikban többségében tagadták a bűncselekmény elkövetését a tavaly ősszel a Nagyfai Idegenrendészeti Őrzött Szálláshelyen történt fogolyzendülés vádlottjai.

A Szegedi Törvényszéken kedden kezdődött el a társtettesként elkövetett fogolyzendülés bűntettével vádolt hét iraki, két szíriai és egy szerb állampolgár pere.

A vádirat szerint tavaly október 22-én éjszaka a fogvatartottak eltorlaszolták az egyik zárka ajtaját és éhségsztrájkba kezdtek. A zendülés több zárkára is átterjedt, kilenc helyiséget rongáltak meg, betörték az ablakokat, a szektorajtók üvegezését, megrongálták a fűtésrendszert.

Tavaly októberben a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet érintett körletében 71 fogvatartott volt, többségüket tiltott határátlépés után vették őrizetbe vagy kitoloncolásra vártak, miután határzár tiltott átlépése miatt kiutasították őket.

A felolvasott vallomások szerint a vádlottak nem tudtak semmi biztosat arról, mikor hagyhatják el a börtönt, és attól tartottak, hogy akár egy-másfél évig is bent maradnak. A fogvatartottak között elterjedt, hogy két ember megpróbálta fölakasztani magát, és őket ezután kiengedték. Azt - egy kivételével - valamennyi vádlott tagadta, hogy részt vett volna az erőszakos cselekményekben.

A tárgyalásra csupán a korábban embercsempészet bűntette miatt nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre és kiutasításra ítélt szerbiai férfit vezették elő. Két vádlott - miután az előzetes letartóztatásukat a bíróság megszüntette - ismeretlen helyre távozott, ellenük elfogatóparancsot bocsátottak ki, heten a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal felügyelete alatt voltak, ők sem jelentek meg a törvényszéken.

A szerbiai férfi a bíróságon nem tett vallomást, korábban azonban elismerte a bűncselekmény elkövetését. A vádlott közölte, azért nem szerepel a szerb hatóságok nyilvántartásában, mert cigány nemzetiségű, születésekor nem anyakönyvezték, és semmilyen okmánya sincs.

A tárgyalás októberben tanúk meghallgatásával folytatódik.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!