Románia halad, de csipkednie kell magát

Románia jelentős előrelépést ért el több korábban jelzett hiányosság kiküszöbölésében, de az országnak még csipkednie kell magát, hogy 2007. január 1-jén csatlakozhasson az EU-hoz – ez a fő konklúziója az EU-román társulási tanács hétfő esti ülésének.

„Románia figyelemreméltó előrelépést ért el az októberi monitoring-jelentésben kifogásolt területeken” – jelentette ki a hétfői EU-román társulási tanácsülést követően Michael Leigh, az Európai Bizottság bővítési főigazgatója. Leigh ugyanakkor nem kívánt találgatásokba bocsátkozni arról, hogy a Bizottság május 16-án nyilvánosságra kerülő újabb jelentése pozitív lesz-e, azaz javasolni fogja-e a tagállamoknak Románia 2007. január elsejei csatlakozását. Mint ismert, az EU a tavaly áprilisban aláírt csatlakozási szerződés értelmében egy évvel 2008. január 1-jére halaszthatja a román belépést, ha az ország nem teljesíti a tagság feltételeit. „A Bizottság kézzelfogható és konkrét eredményekre kíváncsi” – jelezte a bővítési főigazgató, hogy Brüsszel a dilemma megválaszolásakor nagy hangsúlyt helyez majd a vállalások teljesítésére.

Mihai-Razvan Ungureanu román külügyminiszter ugyanakkor bizakodásának adott hangot, hogy országa kedvező választ kap majd a május 16-i „eredményhirdetéskor”. A társulási tanács sorrendben 12-ik és egyben utolsó ülésén egyébként három román miniszter is megjelent, hogy részletes áttekintést adjon az uniós partnereknek az októberi monitoring-jelentés óta elsősorban a bel- és igazságügy területén elért előrehaladásról.

A társulási tanács üléséről kiadott nyilatkozat felhívta Románia figyelmét a korrupció – különösen a vezetői posztokat érintő korrupció – elleni erőfeszítések folytatására. A dokumentum a határellenőrzést, a szervezett bűnözés és az embercsempészet elleni küzdelmet is a fő prioritások közé sorolja, ahol Romániának további lépéseket kell tennie. Az EU miközben üdvözölte a romániai reformokat, az általános adminisztratív képesség javítását is Bukarest feladatául szabta az uniós források hatékony felhasználása érdekében. A társulási tanács üdvözölte a romániai kisebbségek helyzetének javulását, miközben további haladást vár el ezen a téren, többek között a 2001-ben elfogadott roma stratégia effektív végrehajtásához szükséges kapacitás erősítésével.

A közlemény szerint Románia jelentős előrelépést ért el a közösségi joganyag átvételében és végrehajtásában, és mára az igazodás magas fokát érte el. A társulási tanács szerint fokozott figyelmet érdemelnek a következő területek: a belső piac működésével összefüggő témák, az EU biztonságával kapcsolatos kérdések, mint a korrupció, a szervezett bűnözés vagy a külső határok ellenőrzése, az állategészségügyi szabályok betartatása a határokon, a mezőgazdaságban az adminisztratív háttér javítása, az EU állategészségügyi normáinak alkalmazása, az élelmiszerbiztonság és a környezetvédelmi követelmények teljesítése. Utóbbiakat érintően az EU szerint olyan területeken kell biztosítani a szabályok érvényesítését és végrehajtását, mint az integrált szennyezés megelőzés és ellenőrzés, a környezetvédelmi hatásvizsgálat, a hulladékgazdálkodás és a vizek védelme.
hirdetés