Románia Iraki csapatainak hazahívására készül

Románia megtette az első lépést Irakban állomásozó csapatainak hazahívására. A kormányfő, Calin Tariceanu (kölin töricsánu) csütörtökön sajóértekezleten jelentette be, hogy a csapatkivonásra már javaslatot tett az államfőnek.

Ez az első alkalom, hogy Románia, amely kezdettől fogva szoros szövetségese volt az iraki háború kérdésében az Egyesült Államoknak, felveti a kivonulás kérdését.

Tariceanu közölte, hogy kérni fogja a Legfelső Védelmi Tanácsot a csapatkivonásra. A védelmi tanácsnak az államfő az elnöke, a kormányő az alelnöke, tagjai miniszterek, titkosszolgálati vezetők. A román katonák iraki kivonásához szükség van a védelmi tanács hozzájárulására is.

A román miniszterelnök arra hivatkozott, hogy más országok is hasonlóan döntöttek már, köztük például Olaszország is, amelynek parancsnoksága alatt működik a 890 fős iraki román kontingens.

A csapatkivonást a kormányfő és a védelmi miniszter pártja, a Liberális párt kezdeményezte, és egy kivétellel a többi parlamenti párt is egyetért vele. Az az egy az államfő, Traian Basescu (tröjan böszészku) Demokrata Pártja. Basescu amerika-barát, és az utóbbi hónapokban többször is kijelentette, hogy a román csapatok mindaddig Irakban maradnak, “amig szükséges”, és az esetleges csapatkivonásról szóló döntést csakis az amerikai vezetésű nemzetközi koalícióval együtt hoznák meg.
hirdetés