Örömmel ütik a hangszereket

Örömmel ütik a hangszereket
Különleges hangzások, különleges ritmusok. Egy kicsit leegyszerűsítve így lehetne összefoglalni a Talamba Ütőegyüttes koncertjeit. Korábbi cikkek [.pdf – 50KB]

Április 1-jén este 19 órakor a Kodály Zoltán Általános Iskolában hosszú szünet után ismét hallhatjuk őket, bemutatják Páratlan utakon című műsorukat. Erős délszáv hatások hallhatók majd, ennek a zenei anyagnak a lüktetése hatja át a koncertet.

Vadonatúj műsor

Zombor Levente Nyíregyházáról került az együttesbe, tanít a Zeneiskolában is. – Vadonatúj műsort állítottunk össze, amelynek hangsúlyos darabja egy szerb zeneszerzőnek a háború idején, 1992-ben írt darabja áll. Az első részben komolyabb hangvételű darabok hangzanak majd el. Egy spanyol flamenco jellegű darab, Paul Ducas Bűvészinas című ütőegyüttes átirata, az előbb említett szerb zeneszerző munkája. A muzsika alatt Botrágyi Károly grafikusművész képeit láthatja majd a közönség kivetítőn.

A második rész vidám hangvételű lesz – mondja Zombor Levente –, karibi muzsika szól, elhangzik egy jordán mesefeldolgozás, lesz egy afrikai hangulatot árasztó műsorszám is. A Talamba Ütőegyüttes célja, hogy az ütőhangszereken keresztül megismertesse, valamint megszerettesse az igényes komoly- és könnyűzenét az emberekkel, illetve felhőtlen szórakozást és kikapcsolódást biztosítson minden korosztály számára.

Az együttes közben elkészítette első CD-jének a zenei anyagát is, most teremtik meg a kiadás anyagi feltételeit. Nem könnyű, hiszen érdekes és izgalmas zenét játszanak, de kevesen hallgatnak otthon ilyen jellegű muzsikát. Az öt tagú együttesnek két nyíregyházi tagja van: Sántha Miklós és Zombor Levente. 1999-ben alakultak a Zeneművészeti Főiskola hallgatóiból. Saját hangszereiken játszanak (ami egyáltalán nem csekélység), az együttes muzsikálás mellett mindnyájan tanítják is a zenélést.

– Nagy István Attila –
hirdetés