Magyarország

2013.04.05. 08:05

Kövér László: Magyarország nem válság sújtotta gazdaság

Siófok, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Magyarország nem válság sújtotta gazdaság, minden makrogazdasági mutatója jól alakult az elmúlt két évben - mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön Siófokon, a Magyarország jobban teljesít címmel rendezett sajtótájékoztatón.

Siófok, 2013. április 4., csütörtök (MTI) - Magyarország nem válság sújtotta gazdaság, minden makrogazdasági mutatója jól alakult az elmúlt két évben - mondta az Országgyűlés elnöke csütörtökön Siófokon, a Magyarország jobban teljesít címmel rendezett sajtótájékoztatón.

"Sikerült stabilizálni a gazdaságot, tartósan három százalék alá szorítani az államháztartási hiányt és leszorítani az inflációt, ehhez képest a foglalkoztatottság 160 ezer fővel nőtt, Magyarország kereskedelmi mérlege is pozitív" - hangoztatta Kövér László.

Közölte: egyetlen tényezőt, a növekedési számainkat kellene kicsit szebbé tenni, növekedési pályára állítva a magyar gazdaságot.

"Ha ez az idén megtörténik, akkor úgy gondolom, minden tekintetben sikeres négy esztendő után állhatunk jövőre a rajtvonalhoz" - tette hozzá.

Kövér László úgy fogalmazott: az, amit a kormány az elmúlt három évben megtett, komoly mértékben javított az emberek helyzetén, "még akkor is, ha ezt sokan csak azzal tudják összefoglalni, hogy a családjuk nem ment tönkre".

Úgy vélte: a nem ortodox gazdaságpolitikának a rezsicsökkentés "logikus kifutása". Ennek lényege, hogy az állam finanszírozásához szükséges forrásokat nem "az emberek zsebében kotorászva" kell pótolni, hanem a nemzetközi hátterű, monopolhelyzetben lévő vállalatoktól, a bankszférától, amelyek az Európában megszokotthoz képest jelentős extraprofitot realizáltak Magyarországon.

A házelnök arra a kérdésre, hogy osztja-e a Nézőpont Intézet elemzőinek véleményét, amely szerint a 2014-es választás nem tekinthető lefutottnak, azt válaszolta: nincs józan politikus, aki azt gondolja, hogy a választási eredmények következnek a felmérésekből.

"Választásokat kell nyerni, nem felméréseket, ezt tartjuk szem előtt" - tette hozzá.

Kövér László úgy fogalmazott: a Fidesz olyan választási kampányra készül lélekben, amilyet még nem látott Magyarország.

Megjegyezte: azok a provokációk, amelyek a Parlament előtt, a Fidesz székházában történtek, "mértéktartásra és higgadtságra kell, hogy intsenek minket".

Witzmann Mihály (Fidesz-KDNP), a Somogy megyei közgyűlés alelnöke a rezsicsökkentés védelme érdekében indult aláírásgyűjtésről szólva a sajtótájékoztatón elmondta: országszerte eddig 310 ezer, ezen belül Somogy megye 4. számú választókerületében csaknem 5000 aláírás gyűlt össze.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!