“Rop”-pant nagy

Debrecen – Csak terület és régiófejlesztésre megyénk (61 pályázatra) összesen 1,13 milliárd forintot kapott ebben az évben.

A más célú támogatásokkal összesítve pedig csaknem 1,8 milliárd jutott Hajdú-Biharba a mostanában sokat emlegetett regionális fejlesztési tanácstól (rft). Az összeg nagyságrendje mindenki által érzékelhető, ám azt, hogy mi ez a „pénzosztó” tanács, nem biztos, hogy sokan tudják.

Ebbe a testületbe 1999 óta a mindenkori kormányzat különböző minisztériumokból delegál embereket, akik mellett az önkormányzat, a megye és a kistérség képviselői vesznek részt a munkában – vagyis a pályázaton nyert pénz elosztásában.

Ezt regionális szinten kell elképzelni, tehát ha az Észak-alföldi régió, amelynek Hajdú-Bihar is a tagja, pályázatot nyújt be például infrastruktúra-fejlesztésre, akkor (nyertes pályázat esetén) Hajdú mellett Szabolcs és Szolnok megye is részesül a támogatásból. 

Nem változtatnak

A törvénynek megfelelően a kormányzat a 21 tagú észak-alföldi tanácsba 11 tagot delegált – köztük volt például Gadus István SZDSZ-es és Molnár László MSZP-s politikus –, de részt vett a munkában a három megyei jogú város polgármestere (a fideszes Kósa Lajos, az MSZP-s Csabai Lászlóné és a szintén szocialista Botka Lajosné), a három, szintén szocialista megyei közgyűlési elnök, valamint három kistérségi vezető is.  (Hajdú Biharban nyolc kistérség alakult, ezek tanácsait a települések polgármesterei alkotják. Egyeztető fórumukon egyetlen delegáltat választhattak maguk közül a regionális fejlesztési tanácsba. Képviselőjük megyénkből Hajdúböszörmény előző polgármestere, Kathiné Juhász Ildikó volt.)

Ha a tövény nem változik, úgy nem kerülnek be az rft-be többen az önkormányzatoktól, mint a kormányoldalról. Márpedig az október 1-jei helyhatósági választás eredményeinek ismeretében a Fidesznek épp az lenne előnyös, ha ezirányba módosulna a tanácsokat szabályozó törvény. 

Ropos pénzek

A regionális területfejlesztési tanács kiemelt feladata figyelemmel kísérni a fejlesztési terv operatív programjainak összeállítását, megvalósítását, segíteni azok végrehajtását. Ezeket emlegetik „rop”–os pályázatként, amelyekről Hajdú-Bihar esetében például a polgári pihenőpark 950 millió forint támogatása, vagy Debrecenben a Bartók Béla út  kapcsán lehetett hallani.

Tavaly az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács több mint 8 milliárd forintot osztott szét.
hirdetés