Budaörs hírei

2011.05.27. 15:36

Határidőre elkészült a Pitypang Bölcsőde új épületszárnya Budaörsön

<p>Az építési munkálatok végig az ütemterv szerint haladtak, a kivitelező cég a legszigorúbb minőségi követelmények betartásával végezte munkáját. A félmilliárd forintos, felerészt uniós forrásból megvalósuló fejlesztés révén ősztől a korábbi másfélszeresére nő az intézmény alapterülete, befogadóképessége pedig a korábbi duplája lesz.</p>

Ősztől 80 férőhellyel bővül az eredetileg 60 gyermek ellátására kialakított budaörsi Pitypang bölcsőde, így jóval több kisgyermek elhelyezéséről tud majd gondoskodni a város. Erre nagyon nagy az igény a szülők részéről, hiszen a településen sok a kisgyermekes család. A felújítás költségeinek felét uniós forrásból fedezte az önkormányzat, miután 250 millió forintot nyert a Közép-magyarországi Operatív Program pályázatán. 

 

A bővítéssel az épület alapterülete majdnem másfélszeresére nőtt a projekt eredményeként 

 A beruházás révén az intézmény alkalmas lesz a különleges nevelési igényű gyermekek ellátására is. Külön hang és fényterápiás szoba épült, de lesz vízi terápiás medence, só szoba, valamint egy hatalmas fedett játszó rész, ugyanakkor a meglévő mellé egy újabb tornaterem is készült a kicsiknek.Megújult a gyermekintézmény konyhája, a jelenlegi, napi 100 adag helyett ősztől már 250 adag étel készülhet; a mosoda kapacitása is nő, a most használt háztartási mosógépek helyett  ipari gépeket helyeznek üzembe a felújítás befejezésekor. Az épületben  teljes körű akadálymentesítés valósult meg. 

Budaörs az elmúlt két évtizedben rendkívül dinamikus fejlődésnek indult

A lélekszám folyamatosan nőtt,  magas a fiatal párok, különösen a kisgyermekes családok száma. A  növekedés az önkormányzatot egyre komolyabb próbatétel elé állítja, így a  bölcsődei ellátás bővítése és színvonalának emelése is az egy fontos  kihívás volt.Budaörs folyamatos fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években, hogy megnövelje a bölcsődei férőhelyek számát a városban. 2002-ben új, 60 férőhelyes intézmény nyílt a Dózsa György utcában (Pitypang bölcsőde), míg a Lévai utcai bölcsődét (Százszorszép) 2008-ban 20 férőhellyel 80 fősre bővítette a város.

Azonban a megnövelt férőhelyszám is kevésnek bizonyult, mindkét bölcsőde rendre több gyermeket vett fel évente az optimálisnál.A városnak lépnie kellett; a leginkább kézenfekvő döntésnek a Pitypang bölcsőde bővítése tűnt.A tervezett, nagy összegű beruházást a hosszú távú költséghatékonyság indokolta. A 250 milliós uniós támogatás nélkül csak egy jóval kisebb fejlesztésre lett volna lehetőség, mely a kapacitásgondokat ugyan időlegesen mérsékelte, de meg nem oldotta volna.

A bővítéssel hosszú távon is biztosítható Budaörsön a családok igényeihez igazodó magas színvonalú, ugyanakkor a férőhelyek számát tekintve is elegendő mértékű bölcsődei ellátás.

Forrás: budaors.hu


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!