Rózsák kertben, vázában

Nyáron a rózsa folyamatosan virágozhat, ha az első virágzás után visszametsszük. Mivel legkésőbb a legalsó, fejletlen szemekből nyílik virág, leghamarabb pedig a virág alatti második, harmadik szemből, ennek tudatában kell metszenünk.

Az elvirágzást követően az alábbi szabályt kövessük: a virágtól lefelé haladva a második 5 levélkéből álló levél felett fél cm-rel vágjuk vissza a hajtást! A legfelső levelet tépjük le, mert ezzel a honaljban lévő szem kihajtását serkentjük, és 6-10 nappal hamarabb fejlődik ki a virág. A metszéssel megakadályozzuk a termésképzést, amely gyengíti a tövet, hiszen a termésképződés helyszínére vándorolnak a tartalék tápanyagok.

A rózsát kora délután vágjuk le, ilyenkor ugyanis a virágok megszívják magukat vízzel és tápanyaggal. A levágást követően azonnal dugjuk őket vízbe egészen a virágnyakig. Áztassuk őket két-három óra hosszat. Ezt követően vágjuk vissza szárat víz alatt. Ezzel megengedjük, hogy a víz beáramoljon a szállítószövetekbe, és a folyadékoszlop folytonos marad.

A levegőben lévő mikróbák nem tudnak a friss vágásokba férkőzni. A virágtartósítást segíti egy kevés rézgálic is. A rézedényben tartott tózsák hosszabb ideig virítanak, feltehetően a rézionok baktériumölő hatása miatt. A virágok vizét naponta cseréljük, és a virágszárát mossuk le!

– Barathné Kun Etelka –
hirdetés