Rózsák szerelmese a csegei hölgy

Rózsák szerelmese a csegei hölgy
Mirjana Schmid, a Bánát – Vajdaságban született, majd 33 évet Németországban élt. Súlyos betegségen esett át, de akkor is rózsák bűvöletében gyógyult.

Évekkel ezelőtt letelepedett Tiszacsegén. A rózsák szeretetét e hazai településre is elhozta, Rózsamúzeum létrehozásán gondolkodott.

A város református templomának tágas kertjébe álmodta a növényeket: megtervezte a rózsatövek, lugasok, térelválasztók, pergolák helyét; az utakat és a gyepesítendő területet, ahol ma 140 rózsatő díszlik.

 Terve szerint, újabb 3 év kell, hogy a megálmodott magyar reneszánsz rózsakert teljessé váljon és az újabb 140, különböző fajtájú rózsatő a helyére kerüljön.

 Mirjana asszony a botanikus rózsaparkot a helyi református egyháznak adományozta.

Eddig fél millió forint a saját költsége, és ezt az adományok is növelik. Az összes rózsaszínű portland rózsát barátnőjétől, Clauidia Heseler bárónőtől kapta. Ajándékozott rózsatövet .

A Kahatib – Shahidi perzsiai főhercegnő is. Segítséget kapott Pál Gizellától, Szabadi Árpád esperes úrtól, s az „aranykezű” segítőktől: Fülöp Ferencné, Szalontai József, Kovácsné Baja Erzsébet, Kovács Sándorné, Kún Istvánné, Nagy Sándorné, Szalontai József, ifj. Losonci János, Sallai Sándor, Mészáros Barna lelkész és családjától, valamint a presbitériumtól.
hirdetés