Űrsör: egyetemisták tesztje

Első ízben nyert magyar egyetemistákból álló kutatócsoport az Európai Űrügynökség által kiírt pályázaton: a győztesek szeptemberben részt vesznek egy külföldi tudományos eseményen.

A Franciaországban elvégzendő kísérletben négy egyetemi hallgató, jelesül Filep Zsuzsa,Kornyik Miklós, Várhegyi Zsolt és Vincze Miklós vesz részt. A csapattagok a Budapesti Műszaki Egyetem, az ELTE, valamint a Miskolci Egyetem hallgatói. A csapat egyetlen női tagja a vásárosnaményi Filep Zsuzsa, aki a helyi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban végzett és sokat köszönhet egykori fizikatanárának, id. Hajdú Istvánnak.

Mi az ûrsör?
– A fémhabok üreges,
cellás szerkezetû anyagok
– Ezért több szempontból jobbak, mint a tömör
fémek
– Rendkívül könnyûek, így úsznak
a vizen
– Energiaelnyelõ-képességük folytán
a gépkocsigyártásban
– Szigetelõképességük miatt alagutak burkolására
alkalmazható
– Hasonlít a sörhabhoz, a csapat SpaceBeer-nek (ûrsörnek)
nevezte el.

A kísérletben a fiatalok fémhabot olvasztanak meg, és vizsgálják az anyag szerkezetbeli változását egy speciálisan átalakított repülőgépen. – A jármű, amelyben a kísérletet végezzük repülés közben parabola pályát ír le, s ennek köszönhetően 20 másodpercig a súlytalanság állapotába leszünk a repülési idő alatt harminc alkalommal – fogalmazott a beregi hölgy, aki elmondta még: – Ugyanis csak ilyen körülmények között vizsgálható az olvadt fém viselkedése a habszerkezetben.

A szükséges orvosi vizsgálat költségét a Magyar Űrkutatási Iroda állta, az Európai Űrügynökség a repülést nyújtja, ám az utazást és egyéb feltételeket nem finanszírozza. A repüléskor viselt ruháért például 500 euró letétet kérnek fejenként. A csapat a támogatók jelentkezését a http://marvin.elte.hu/spacebeercímen várja.

– Kovács Bertalan –
hirdetés