Rugalmasabb lesz a felnőttképzés

A hazai dolgozók versenyképességét szeretnék növelni a felnőttképzés rugalmasabbá tételével
A hazai dolgozók versenyképességét szeretnék növelni a felnőttképzés rugalmasabbá tételével - © Illusztráció: ÉKN-archív
Nyíregyháza – Megváltoztak a munkaerő-piaci igények, ehhez pedig alkalmazkodni kell.

A felnőttképzés múltja, jelene és a jövője került fókuszba azon a szakmai napon, amit a megyei kereskedelmi és iparkamara nyíregyházi székházában rendeztek hétfő délelőtt.

A vendégeket Nagyné Varga Katalin, a kamara főtitkára köszöntötte, majd Mátyus Mihály, a Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője szólt részletesen a jogszabályi környezet változásairól. Mint az kiemelte: megváltoztak a munkaerő-piaci igények, ehhez pedig alkalmazkodni kell, mégpedig úgy, hogy az eddiginél jóval rugalmasabb felnőtt- és szakképzési rendszert építenek ki. Ehhez figyelembe veszik azokat az észrevételeket, melyeket az amerikai és a német-magyar kereskedelmi és iparkamara fogalmazott meg a közelmúltban.

Mátyus Mihály prezentációjából kiderült: egyre inkább a vállalati igényekre kívánnak alapozni, ezért folyamatosan, országszerte alakulnak meg az Ágazati Készségtanácsok, melyek tagjai véleményezhetik az OKJ-s szakképesítések szakmai tartalmának kialakítását.

Az osztályvezető elmondta: a felnőttképző cégekkel szembeni szankció­rendszer is enyhült, így a képzéstől csak abban az esetben tiltják el őket, ha két éven belül követik el ugyanazt a jogsértést; bővül a hatóság mérlegelési jogköre a minimálbér egyszeresétől tízszereséig terjedő mértékű bírság esetén, ezzel párhuzamosan pedig lesz türelmi idő is; a kötelező külső értékelést a felnőttképzési intézmények pedig a hatósági áron, saját maguk végezhetik el.

Egyéb szakmai képzések

Mátyus Mihály szerint jelentős változás, hogy a felnőttképzési törvény szerinti egyéb szakmai képzések útján meg lehet szerezni egy OKJ-s szakképesítés egy adott részének (mely a vállalat számára szükséges) ismeretéről szóló tanúsítványt, de ezen a képzési úton akár az OKJ-s szakképesítés megszerzéséig is el lehet jutni, természetesen a megfelelő jogszabályi keretek betartásával. Továbbá a vállalati belső képzés megszervezésének lehetőségét kiterjeszti a törvény-javaslat a beszállító munkavállalóira is, valamint lehetővé teszi a 30 óra alatti (főleg betanító jellegű szakmai képzések) adminisztrációmentes, egyszerű lebonyolíthatóságát, amihez pedig állami támogatást is igénybe lehet venni. A Nemzetgazdasági Minisztérium osztályvezetője előadásában az év végén megjelenő GINOP-os pályázati lehetőségekről is beszélt. Ezeket 35 milliárd forint össz­értékben írják majd ki, ezek célja, hogy a különféle felnőtt- és szakképzések révén növekedjen hazánk munkaerő-piaci versenyképessége.

KM-TG


Kell a naprakész ismeret

– A magyar gazdaság 2013. második felétől tartós növekedési pályára állt, folyamatosan nő a foglalkoztatás a piaci szférában. A rekord-alacsony munkanélküliség és a munkaerő-tartalékok kimerülése miatt új foglalkoztatáspolitikai kihívásként jelenik meg a munkaerőhiány. Folyamatosan élénkül a szakképzett, széles körű és naprakész ismeretekkel rendelkező dolgozó iránti kereslet, egyre feszesebb a munkaerő-piac – hangzott el a fórumon.
hirdetés