Ruha kell ebben a kutya hidegben…

Kutyát öltöztetni nem csupán trend, télen hasznos is
Kutyát öltöztetni nem csupán trend, télen hasznos is - © Fotó: Janics Attila
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Minden esetben a gazda a felelős azért, hogy a háziállatát megfelelően gondozza.

Kedvenceink megfázását leggyakrabban különböző baktériumok, vírusok okozzák, a hidegben kialakuló légúti fertőzések jelenthetnek problémát.

Nem pusztán divat a kutyaruha, a hidegben szükség van rá!” dr. Orosz Enikő

– Bármilyen betegséget ­fedezünk fel, állatorvoshoz kell fordulni; a kemény mínuszokban a vírusok ­megfagynak, ezért az elmúlt napokban inkább az átfázás veszélye fenyegette ked­venceinket – hívta fel a figyelmet dr. Orosz Enikő állatorvos.

Kalóriadús ételek, meleg kuckó

– A zord hidegben kinn tartott állatok számára fel­tétlenül bőséges és kalóriadús ­éte­leket kell ­biztosítani, sőt a nap ­végén főtt ételt ké­szítsünk, például levest – ­mondta a szakember, ezzel is átme­le­gítjük a kis állatokat. A kutyák, cicák számára az ­eledeles boltban specifikus ­készítmények, vitaminok is kaphatók – célzottan télre.

Ma már nem ritkán hőszigetelt kutyaházakat vásárolnak a gazdik kedvenceiknek, nem véletlenül. A hőszigetelt kuckókban bennmarad a meleg, optimális védelmet jelentenek a hideg és a nedvesség ellen, tetejük levehető, könnyen tisztítható. A kutya testméretétől csupán kevéssel legyen nagyobb a hideg ellen védő ól, ugyanis a túl nagy házat nehezebben „fűti be” az eb. A kutyaházakat fából készítik, köztes anyagként szigetelőhabot használnak. A jó kutyakuckó 5-6 cm-es lábakon áll, védelmet biztosít az esővel, a latyakos idővel szemben. A komfort kedvéért érdemes puha szőnyeggel, rongyokkal bélelni.

– A ház tetejét pedig szalmabálával célszerű letakarni. A kistestű, rövid és sima szőrű ebek fáznak ilyenkor leginkább – tette hozzá a szakember.

Fűtött helységben

– Kazánházban, pincében, előszobában kevésbé terheli szervezetüket a hideg. Érdemes napközben többször ellenőrizni az állat ivóvizes tálkáját, a fagyott vizet langyosra kell cserélni. Ne feledjük el azt sem, hogy a hideg idő hatására nem csökken le kedvenceink mozgásigénye. – említette dr. Orosz Enikő.

– Minden nap szánjunk időt a velük való sétára, játékra. A levegőztetés közben az utcán sétáltatott állatok tappancsában a sózott járdák marási sebeket okozhatnak. Ajánlatos kedvencünk tappancsát vízálló „cipővel” megvédeni!

Ruha, cipő, védőkrémek

– Javasolni szoktam zsírosabb, olajosabb mancsápoló krémet, és a kiadós séta után hazaérve alaposan meg kell törölni a jószágot. A fűtött, sok esetben túlfűtött társasházi lakásokban élő állatok nem szoktak hozzá a hideghez, a fagyos, jeges szabadban csak rövidebb ideig tartózkodjanak.

– Igen, a kutyáknak is jár a meleg ruházat, a hobbiállattartók ismerik is a trendeket – jegyzete meg az állatorvos.

– Kanalas Ottilia –


Nehezebben mozognak

A divat mellett a kényelem is lényeges, a kutyaöltözék anyaga, szabása mozgásában ne zavarja az állatot, úgy, hogy az szabadon „el tudja végezni a dolgát” is. A praktikus téli overál kívülről orkános és a kutyus hasa alját is takarja. Az idősebb állatok már nehezebben mozognak, ezért jobban kell figyelni rájuk, egy helyben hamarabb megfáznak, ki is hűlhetnek. Egy rövidebb sétára vigyük le őket is, sokat javulhat a hűséges négylábúak keringése.
hirdetés