Árvíz Romániában – ötszáz embert kitelepítettek

Románia nyolc megyéjében több mint 500 embert telepítettek ki a hatóságok az elmúlt 24 óra heves esőzései következtében kialakuló árvizek miatt.

A megduzzadt folyók és patakok, valamint a hegyekből lezúduló víz 53 helységet érintett – jelentette be szerdán Victor-Paul Dobre belügyi államtitkár.

A legnagyobb károkat az észak-erdélyi Beszterce-Naszód megyéből jelentették, Ispánmező és Felsőilosva helységekben ketten vesztették életüket, többen eltűntek és két másik ember haláláról pedig egyelőre meg nem erősített információkkal rendelkezik a belügyi és közigazgatási minisztérium.

 Az eltűntek számáról is ellentmondásos hírek vannak, őket helikopterekkel keresik a hatóságok.

Az áradások miatt tucatnyi épület rongálódott meg, a kárfelmérést akadályozza, hogy a hatóságok nehezen közelítik meg az elárasztott falvakat.

Az államtitkár elmondta: a friss összesítések szerint az ország nyolc megyéjében 25 ingatlan megsemmisült, 84 lakás áll az összeomlás határán, 1130 újabb épületet pedig megrongált az áradás.

Többszáz hektárnyi termőföld és legelő áll víz alatt. Huszonegy helység maradt villanyáram nélkül.

Az Országos Meteorológiai Hivatal szerint a héten újabb felhőszakadásokra és jégesőre kell számítani, igaz a mostani áradások kisebb területeket érintenek, ugyanis többnyire a helyenkénti három-négy órás bő vízhozamú esőzések következtében lépnek fel.

A következő 24 órában 33 megye számíthat újabb felhőszakadásra.
hirdetés