Árvízhelyzet Borsodban – Összefoglaló

A csökkenő csapadékmennyiség is több ponton okozott gondokat hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Hazai területen általában 5-15 milliméternyi esőt mértek, míg a külföldi vízgyűjtőn előfordult 10-20 milliméter közötti érték is, sőt a Hernád völgyében 30-hoz közeli mennyiséget is mértek – derül ki a vízügyi hatóság hétfő délutáni összefoglalójából.

Vasárnap a Sajó, illetve a Hernád mentén két-két árvízvédelmi szakaszon harmadfokú készültséget rendeltek el. Előbbi Sajópüspökinél vasárnap este 318 centiméterrel tetőzött. A Hernád Hidasnémetinél hétfőn megdöntötte a 2004-es eddigi rekordot: a vízmérce 420 centit mutatott; a szakemberek ennek nyomán a 450-et sem tartották elképzelhetetlennek – emiatt hozzá is láttak egyes töltésszakaszok magasításának előkészítésének.

A kisebb-magyobb mértékben veszélyeztetett települések listája a jelentésben így nézett ki: Tornyosnémeti, Hidasnémeti, Gibárt, Kiskinizs, Hernádszentandrás, Halmaj, Ináncs, Ócsanálos, Gesztely, Bőcs, illetve Felsődobsza, Nagykinizs, Hernádkércs, Szentistvánbaksa, Bőcs.

A hullámtéri, illetve nyílt ártéri területeken átvezető közutak mély vonulatait a levonuló árhullám elönti. A közlekedés lezárására kell számítani az alábbi utakon: Novajidrány-Vizsoly, Ináncs-Hernádszentandrás-Pere, Halmaj-Kiskinizs-Hernádkércs, Sajólád-Bőcs, Köröm-Girincs, Sajóörös-Kesznyéten.

Útlezárások

A Magyar Közút Rt. hétfőn délutáni közlése értelmében az alábbi utakon zárták le egy-egy szakaszt:

Sajóivánka-Sajókaza
Abaújkér belterülete (Szerencs patak)
Tardona (bekötőút)
Sajóörös (bekötőút)
Sajólád-Bőcs
Gesztely-Kesznyéten
Novajidrány-Vizsoly

A Tiszán jelentősebb változás nem várható, elsőfokú készültség van érvényben Zemplénagárd és Sarud között.

A Bodrogon folytatódik a mérsékelt áradás, az országhatáról Tokajig elsőfokú a készültség. A Takta folyón maradt a másodfok.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Védelmi Bizottság hétfő déli ülésén az alábbiakat közölték: a Hernádhoz kétszáz tűzoltót csoportosítanak át, kedden várhatóan száz katona is érkezik. Egyértelművé vált: a védekezést a Hernádra kell összpontosítani. Homokzsák van elegendő.

A Független Hírügynökség szerint a katasztrófavédelem országos központjában azt közölték: hétfőn reggeltől három faluból (Abaújalpár, Tiszalúc, Hernádcéce) kilenc embert kellett kitelepíteni Borsod-Abaúj-Zemplénben. Dobson Tibor szóvivő elmondta, 24 településen csaknem 400 lakóépületet veszélyeztet a víz – van, ahol a belvíz, máshol a megáradt patakok vagy a folyók vízszintjének emelkedése.
hirdetés