Árvízhelyzet: Én előre megmondtam, de nem vesznek komolyan!

Árvízhelyzet: Én előre megmondtam, de nem vesznek komolyan!
A hosszú távú időjárás előrejelzéseiről ismert nyíregyházi mérnökembert, Dávid Mihályt kérdeztük arról, hogy meddig tart még az esős időjárás és tartanunk kell-e további áradásoktól. Dávid úr ekkor keserűen jegyezte meg: Én a mostanit is előre megmondtam, de nem vesznek komolyan!

A nyíregyházi mérnök, időjós portálunk kérdésére elmondta – Az elmúlt napokban lehullott csapadék meghaladta az általam is jósolt értékeket, de az mindenképpen előre volt már jelezve. Utánanézve a régebbi adatokat kitűnik, hogy ez az év az 1974-eshez hasonló időjárás szempontjából, ami egy 36 éves eltolódást mutat – kezdte Dávid úr. – Nos, az időjárás ciklikusságát – ez esetben a 36 éves periódus – egy német hidrológus mérnök Brückner fedezte fel, de magyarázattal nem tudott szolgálni erre. Én ennek fejtettem meg a működését, de szakmai berkekben ezt valamilyen oknál fogva nem akaródzik elfogadni.

Itt megnézheti a nyári előrejelzést is!

A jelenlegi helyzet kapcsán megtudtuk, hogy az esőzések a jövő héttől megszűnnek, huszadika környékén még felmelegedésre is számíthatunk, de ezt követően újabb esőzések lesznek, így egykönnyen megismétlődhet a jelenlegi árvizes helyzet. Dávid úr elmondta, hogy június hónap elején, 7 és 15 között is csapadékos idő várható, így nem árt végiggondolnunk és esetlegesen felkészülnünk az újabb árhullámokra.

– Ha a tudományos meteorológia ismerné és elfogadná az én több évtizedes munkásságomat, már most is fel lehetett volna készülni az árvízre. Ehhez egy nagyobb kutatócsoport lenne szükséges, hogy az én módszeremmel még pontosabban meghatározhatóvá váljanak az időjárási jelenségek. De azt határozottan állíthatom, a borsodi árvizeket előre tudhattuk volna – zárta Dávid Mihály.

-M. I.-
hirdetés