És megindulhat az “ágymozgatás”

Molnár Lajos
Molnár Lajos
Borsod-Abaúj-Zemplén megye kórházainak igazgatóival, valamint a kórház-tulajdonos önkormányzatok vezetőivel találkozott Miskolcon kedden Molnár Lajos.  video
Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megye [.xls – 105KB]

Hétfőn nyilvánosságra hozták az Egészségügyi Minisztérium honlapján a kiemelt és a területi kórházakba tervezett, még pályázható ágyszámokat. Az Egészségügyi Minisztérium honlapján Molnár Lajos azt írja, az ajánlat “szabadon, a helyi viszonyok, az egyes intézmények adottságai, de elsősorban az intézmények által ellátott betegek érdekében a jogszabályok keretei között megkötés nélkül megváltoztathatóak.”

Molnár Lajos Miskolcon folytatott beszélgetést a szakma vezetőivel, ám ezen a rendezvényen újságírók nem vettek részt. A történtekről kért összefoglalásból megtudtuk: a megyei közgyűlés elnöke, dr. Ódor Ferenc adott hangot annak, hogy nem tudják elfogadni a szándékot, hogy Szikszón megszűnjék az aktív ellátás. Felhívta a figyelmet arra is: a mezőkövesdi reuma kórházban 120 rehabilitációs ágyat tüntettek fel, holott az NFT1 keretében kötött szerződés 184 ágyon folyó ellátást vállaltak, 5 éven keresztül. Felmerült. hogy ,,fizetős ágyakkal” kellene esetleg bővíteni a szolgáltatást.

Elhangzott az is: az edelényi belgyógyászat megszüntetése rontja a nagy távolságra lévő kis falvak lakóinak szakellátását. Szalkai Iván, a megyeközpont városi főorvosa azt nehezményezte, hogy a két miskolci kórház struktúraváltására tett önkéntes, racionális lépések fejében több megmaradó kapacitást reméltek – szűrtük le dr. Trencsényi Erzsébet ret-elnök tájékoztatójából. Egyébként ő is felszólalt, többek között felvetette a sürgősségi betegellátás és a diagnosztikai háttér fejlesztésének szükségességét. Jelezte: bizonyos ellátásokat, feltételekkel, továbbra is biztosítani kellene az onkológiai betegek számára, a lakóhelyükhöz közelebb is.

A miniszter válaszaiban és a rendezvényt követő sajtótájékoztatón is azt hangsúlyozta, a tervezetet (nem nevesített) szakértők dolgozták ki, azzal a céllal, hogy európai színvonalú betegellátás jöjjön létre, amely kiegyenlíti a színvonalbeli különbségeket az egyes intézmények között, és amely elsősorban a betegek érdekeit veszi figyelembe. A kisebb kiigazításokra ret-eknek még lehetőségük van.

Nem szűnik meg

Nem igaz, mint azt több médiumban felvetették, hogy megszűnne a miskolci FMC Dialízis Központban a belgyógyászati és intenzív ellátás. Az eddig e tevékenységhez biztosított ágyszám benne foglaltatik a megyei kórház aktív ellátásában. S a továbbiakban is dönthet úgy a kórház, hogy  – miképp eddig – feladatátadási szerződést köt a központtal az eddig is ott folyó ellátásra.

A másik kárára

– Nógrádgárdonyban önként megszüntették a tüdőgyógyászati ellátást, majd 60 ágyat először bevittek a salgótarjáni Szent Lázár Kórházba. Onnan 30 ágy tüdőgyógyászat átkerült Balassagyarmatra, a másik 30 ágyat pedig átkonvertálták belgyógyászatba és sebészetbe – vetette előre dr. Trencsényi Erzsébet. – Az ismertté vált adatokból kitűnik, hogy a miskolci Szent Ferenc kórház korábban javasolt 100 tüdőgyógyászati ágya helyett a minisztérium csak 80-at javasol. Ugyanakkor Balassagyarmaton a tervezetben az eddigi 30 pulmonológiai ágy helyett 50 szerepel. Vagyis éppen annyi az ottani növekmény, mint amennyit itt elvonnának megyénktől. Tény, hogy a Nógrádgárdony bezárásával és a tüdőágyak 30-ra csökkentésével Nógrád megyében a 10 ezer lakosra jutó tüdőgyógyászati ágyak száma alacsonyabb lett. A kiegyenlítéssel, amennyiben Borsodtól elvesznek, javul az ottani helyzet, de nem tartom korrektnek, hogy előbb megszünteti, egy részét más szakterületre átkonvertálja, majd plusz igényt nyújt be a másik kárára.

Lapunk két kérdése

– Nem csökken oly mértékben az ellátandó betegek száma, mint ahány aktív kórházi ágy megszűnik. Vajon a finanszírozást hozzáigazítják-e az igényekhez, netán továbbra is érvényben marad a volumenkorlát? – tettük fel az Észak egyik kérdését.

A miniszter válaszként arról beszélt, hogy a járóbeteg-ellátást kell fejleszteni, mintsem aktív kórházi ágyakat megtartani. Magyarországon olyan betegségekkel is kórházba fektetik az embert, amelyeket Európában járóbeteg-ellátás keretében gyógyítanak. Az aktív ágyon történő indokolatlan kezelés nem csak drága, hanem a beteg számára is megterhelő. Ismételt kérdésünkre kijelentette: volumenkorlát lesz, de módosítva. A járóbeteg-szakellátás finanszírozását azonban kedvezőbbé teszik, fel kívánják szabadítani a volumenkorlát alól.

– A betegszállítás nem tart lépést az egészségügyi reform lépéseivel, a közlekedés gondot jelent a betegek számára. Sőt, a szakkíséretet igénylő betegszállítások miatt már a mentők is gondban vannak. Hogy oldja fel a feszültséget a minisztérium? – tettük fel a kérdést.

A miniszter bízik abban, hogy a kórházak élnek a lehetőséggel, s szerződést kötnek az OEP-pel a betegszállításra. Folyamatosan kötik a szerződéseket. Olyan konkrét esetekről pedig nincs tudomása, ami a mentők alapfeladatát, a mentést akadályoznák.

Az egészségügy reformjára vonatkozó további kérdéseinket nem állt módunkban feltenni.

– Sz. K. –
hirdetés