Nyíregyháza hírei

2013.09.04. 11:58

E-napló az építés munkálatairól

Nyíregyháza - Az október 1. után kezdődő beruházásoknál elektronikusan kell vezetni az építés munkálatait.

Nyíregyháza - Az október 1. után kezdődő beruházásoknál elektronikusan kell vezetni az építés munkálatait. Az iparág feketézői és a körbetartozás elleni küzdelemben is segíthet, hogy ez év október 1-től az építőipari beruházások kivitelezőinek elektronikus naplót kell vezetniük a munkálatokról. Többek között erre is felhívták a figyelmet a Szabolcs-SzatmárBereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában szerdán tartott sajtótájékoztatón.

– Megyénkben mintegy 2300 bejegyzett cég érintett különböző beruházások tervezésében és végrehajtásában, számukra szeretnénk megkönnyíteni a törvényben rögzített kötelezettség teljesítését – mondta el a megyei iparkamara elnöke. Pekó László elmondta: az elméleti képzéshez ingyen biztosít helyszínt a kamara, három időpontban (szeptember 7., 14. és 21.). Eddig 300 vállalkozót regisztráltak, de várják a további jelentkezéseket, és ha igény mutatkozik rá, akkor új időpontokat jelölnek ki. A gyakorlati képzést önköltséges alapon tartják, alkalmanként 4-4 órás foglalkozásokon tudhatják meg a résztvevők, mit is jelent az e-építési napló vezetése.

Változatlan követelmények

– Sajátos és új ismeretekről van szó, ezért a Szabolcs-SzatmárBereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Szabolcs-SzatmárBereg Megyei Mérnök Kamara (MKK) és a Területi Építész Kamara (TÉK) együttműködésével szervezzük meg a felkészítést – emelte ki a hármas partnerséget Végh József, a TÉK elnöke.

Bezzegh János, az MKK elnöke pontosan megjelölte a jogszabályi forrásokat: a 191/2009 (IX. 15.) Korm. rendelet szerint az építési naplót 2013. október 1. után kezdődő kivitelezések esetében elektronikusan kell vezetni. Az október 1. előtt megkezdett kivitelezéseknél az építési napló vezetését papír alapon is be lehet fejezni. Az elektronikus építési napló bevezetésével az építési napló fogalma és tartalma, vezetésének főbb szabályai nem változnak. Ez a www.e-epites.hu portálon, abban az Országos Építésügyi Nyilvántartás (OÉNY) ablakon keresztül elérhető internetes alkalmazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!