Saját kemencében saját cipót sütöttek

Saját kemencében saját cipót sütöttek
Építettek, vizsgáztak, sütöttek és ettek a fiatalkorú fogvatartottak a Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében május 24-én.

Ebben eddig semmi különös nem lenne, csakhogy mind a cipót, mind magát a kemencét a fogvatartottak készítették el.

Szükségük van a szakmára!

Az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program célja a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása például azáltal, hogy képzési lehetőséget biztosítanak számukra. A Fiatalkorúak Regionális Büntetés-végrehajtási Intézetében erre komoly igény is mutatkozik, hiszen a szabadulás utáni időre előnyös, ha szakmával a kezében kezd új életet a fiatal.

Hiánypótló mesterség

A régi hagyományok felelevenítése napjainkban divatját éli, ilyen a kemencekészítés tudománya is. Ez egy olyan fortélyos kézművesmesterség, melyet hazánkban kevesen ismernek, az intézet fogvatartottjaihoz is Nógrádból kellett oktatót hívni. A május 24-ei ünnepségen 22 fiatal – a 40 órás, elméleti és gyakorlati részből álló képzés elvégzése után – vehette át a díszoklevelet, mely igazolja, hogy kitanulták a mesterséget, és sikeresen letették a Nagy-Ferenczy Kft. által biztosított vizsgát. Az átadást követően az általuk készített kemencében sütött cipót jó ízzel elfogyasztották. Maga a kemence az intézetben marad, köré egy igényes pihenőrészleg létesítését tervezik az illetékesek.
hirdetés