Sajnos felborult a rend az építőiparban

A munkás húzza az igát, talán a legkevesebb bérért, és milyen körülmények között!
A munkás húzza az igát, talán a legkevesebb bérért, és milyen körülmények között!
Nyíregyháza – Egy önálló minisztérium alá kellene rendelni minden építőipari tevékenységet.

Mostanában az állam megpróbál egyre több támogatást adni a családoknak, gondolok itt például a családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) és egyéb kedvezményekre.

Így remény van arra, hogy az építőipar elmozdul a mélypontról, ahová süllyedt az elmúlt 25 évben. Hol vannak már azok a szép idők, a 1960–1980-as évek? Húsz év alatt újjáépült az ország, gyárak, iskolák, lakótelepek készültek. Sajnos az elmúlt időben egyre-másra dőltek be a nagy cégek, a SZÁÉV, a KEMÉV, az ÉPSZER, és sok lett a kényszervállalkozó.

A ’80-as években kötelezték a vállalkozókat a mestervizsgára, de eltelt néhány év, s mindenki kapott engedélyt. Ez nagy hiba volt az önkormányzatok részéről, felborult a rend az építőiparban, jött a sok fiktív cég, a sok áfacsalás.

Fél évszázad az iparban

Már többször megírtam, hogy az építőiparnak minisztérium kellene, sok gyakorlott szakember is, mert egy államtitkár nem tudja átlátni ezt a szerteágazó ipart. E minisztérium alá kellene rendelni mindenféle építőipari tevékenységet, az építőanyag-ipart is, így lenne rend ezen a területen. Ezzel tudnánk sok munkahelyet is teremteni.

Igaz, jobb munkafeltételeket is biztosítani kellene, mert még mindig a téglacsomókon vagy az árokpartokon ebédelnek a dolgozók. Én 53 évet húztam le az építőiparban, ebből 45-öt Nyíregyházán.

A mi kezünk alól került ki az Almatároló, a Konzervgyár, a Kísérleti Intézet, az Északi alközpont, az Északi körút. Büszke vagyok arra, hogy az első toronyházakat Olti Sándor barátommal művezettük. Éjjel-nappal ment a munka.
Aztán jött a Nagyposta, a Kelet-, a Nyírfa Áruház, a kórház, a művelődési központ, a szakszervezeti székház, a színészház, ezek építését mind én irányítottam, tehát van rálátásom az építőiparra. Mindig is generál kivitelezőnek vallottam magam, foglalkoztam tervezéssel és épületek ellenőrzésével is.

Ők nem hallatják a hangjukat

Sokan tüntetnek a rendszerváltás óta, csak két nagy csoport nem: a kisnyugdíjasok és a munkások. Ezeknek is volna miért, ledolgoztunk 40–50 évet! A munkás húzza csendben az igát, talán a legkevesebb bérért, és gondoljunk csak bele, milyen körülmények között, hidegben, melegben.
Én így látom.

– Nevelős Sándor, Nyíregyháza –
hirdetés