Magyarország

2011.02.19. 16:29

Majtényi: A kormány feltehetően figyelemmel kíséri majd a médiatörvény átírására vonatkozó kezdeményezést

<p>Feltehetően a kormány is figyelemmel fogja kísérni az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kezdeményezését, amelynek lényege, hogy az interneten javítanák ki a hatályos médiatörvényt - mondta el a Független Hírügynökségnek az intézet vezetője.</p>

Már működik az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet kezdeményezésében a mediatorveny.eu oldal, amelyen a hatályos médiatörvényt javítanák ki. Majtényi László a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy pénteken levelet küldtek több média- és alkotmányjogásznak és felkérték őket, hogy vegyenek részt a munkában. Elsősorban ugyanis jogászok, újságírók közreműködését várják a különleges vállalkozáshoz, ám azt remélik, hogy sokan bekapcsolódnak majd, akik a téma iránt érdeklődnek. Ezzel ugyanis választ kívánnak adni arra, hogy a médiatörvény korábban titokban készült.

A honlapon egyébként regisztrálás és bejelentkezés után lehet átírni, szerkeszteni a hatályos normaszöveget és a változtatásokat meg is kell indokolni. Azt egyelőre még nem lehet tudni, hogy pontosan meddig működik majd, határidőt ugyanis nem szabtak. Majtényi László szerint a kezdeményezés sikere sem megjósolható, hiszen hasonló kezdeményezés még nem volt. Úgy látja azonban, hogy a jelenlegi helyzet mindenképpen indokolja ezt most. Megfogalmazása szerint egy biztos: "ártani nem ártanak vele senkinek".

Majtényi László szerint, ha elindul a szakmai munka, azt a kormány feltehetően figyelemmel fogja kísérni. Azt azonban egyelőre nem tudta megmondani, hogy ennek lesz-e érdemi hatása. Mindenesetre azt pozitív fejleményként értékelte, hogy a kormány, "amely eddig kategorikusan elzárkózott a változtatástól", most elmozdult erről az álláspontról és az Unió négy óhaját teljesíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!