Helyi közélet

2014.12.31. 16:28

Jubileumi adományozó úton a záhonyi kollégisták

Záhony, Tiszasalamon, Kisdobrony, Csap - Az utolsó tanítási napok egyikén, 40. külhoni adományozó útjukon, Kárpátaljára indultak a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Záhony, Tiszasalamon, Kisdobrony, Csap - Az utolsó tanítási napok egyikén, 40. külhoni adományozó útjukon, Kárpátaljára indultak a záhonyi Dr. Béres József Kollégium diákjai.

Az összesen 40., s egyben 25. kárpátaljai útjuk kissé jelképesen is a szomszédos Tiszasalamonba vezetett, ahová 1996-ban először vittek adományokat. Az első útjukra Háda Imre akkori polgármester vezetésével utaztak a záhonyi intézmények képviselői, s adták át a magyar nyelvű könyveket a határvárossal évszázadokon át egyfajta szimbiózisban élő község iskolájának. Később az adományozások szervezői a városban született jeles tudósról elnevezett nevelési intézmény diákjai és tanárai lettek. Salamonban Leskóné Kovács Nóra igazgató-helyettes mutatta be a közel 80 kisdiákot pallérozó intézményt a záhonyi látogatóknak, akik ezt követően Kisdobronyba utaztak. Kárpátalja egyik legszebb magyar tannyelvű középiskolájában Torma Mónika intézményvezető-helyettes vette át a tankönyveket, szépirodalmi műveket és ismeretterjesztő folyóiratokat az adományozóktól. A mintegy 200 diákot oktató-nevelő intézményből korábban többen is a záhonyi középfokú tanodát választották továbbtanulásuk helyszínéül. Hazaútban a látogatók a testvérváros, Csap nevezetességeit is megtekintették.

A záhonyi kollégisták a 25 kárpátaljai út mellett 11 alkalommal felvidéki, 4 esetben pedig erdélyi magyar iskoláknak nyújtottak segítséget. Jószolgálati útjaikat a támogatók segítségével a következő évben is folytatni szeretnék.

- Dajka Dalma – Barati Béla -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában