Sakkozók a futballstadionban

A magyar sakk-küldöttség (balra Varga Péter csapatvezető, mellette a montevideói magyar kísérőjük, aztán a versenyzők) az 1930-as vb-döntő helyszínén
A magyar sakk-küldöttség (balra Varga Péter csapatvezető, mellette a montevideói magyar kísérőjük, aztán a versenyzők) az 1930-as vb-döntő helyszínén - © Fotó: magánarcahívum
Nyíregyháza – A nyíregyházi Varga Péter az ifjúsági egyéni Európa- és világbajnokságon is csapatvezetőként vett részt.

Egymást követték az ifjúsági világversenyek az elmúlt hetekben, a 8-18 évesek egyéni Európa-bajnokságát a romániai Mamaiában, a 14-18 esztendősek egyéni világbajnokságát pedig az uruguayi fővárosban, Montevideóban rendezték. Ugyan szabolcsi versenyző nem került be egyik a versenyeken szereplő válogatottba sem, de nyíregyházi érintettség így is volt, hiszen a Sakkiskola elnöke, Varga Péter, a Magyar Sakkszövetség ifjúsági bizottságának elnökeként volt a csapatvezetője mindkét küldöttségnek.

– Az Európa-bajnokságon a nyolc éves fiúk Giang Tran Nam első helyezést szerzett, a vietnami származású versenyző eredménye fantasztikusnak nevezhető – mondta előbb a Romániában történtekről Varga Péter. – Volt még két éremesélyünk, ám szoros küzdelmekben végül Márkus Molli Amina és Krstulovic Alex is a nyolcadik helyen végzett. Az Eb-ről tudni kell, hogy nagyobb volt a versenyzői létszám rajta, mint a különválasztott két világbajnokságon összesen, Mamaiában ezerkétszázan indultak. Persze ebben az is közrejátszott, hogy a világbajnokságokat Dél-Amerikában rendezték, a kisebbekét Brazíliában, a nagyobbakét pedig ugye Uruguayban.

Témánál is vagyunk, hiszen Dél-Amerikába még sportolóként, sportvezetőként sem minden nap jut el az ember. És itthonról nézve még mindig elég egzotikusnak tűnik Montevideo.

– Az is, pedig sok látnivaló nincs a nagyjából Budapestnyi méretű városban, viszont a latinos életfelfogás miatt nem volt éppen tökékletes a szervezés, pontosabban az ellátás – váltott Dél-Amerikára Varga Péter, aki épphogy megérintette itthon a falat a romániai út után, és máris repült a világ másik végére. – Maradjunk annyiban, hogy a szervezők által biztosított koszt sokszor a gyerekek számára is kiegészítésre szorult. Itt helyezésben nem voltak olyan jó eredményeink, mint az Európa-bajnokságon, de nagyjából mindenki a kiemelési sorszámának megfelelően szerepelt, a legjobb helyezésünk a tizenhetedik volt. A három indulónk szereplése már csak azért is elfogadható, mert az ötórás időeltolódással is meg kellett küzdeniük, amire mindösszesen egy napjuk volt a verseny előtt.

Montivideo a sportban, a futballban betöltött helye történelmi, hiszen ott játszották 1930-ban az első labdarúgó-világbajnokság döntőjét. Az Estadio Centenario a mai napig az uruguayiak nemzeti stadionjának számít.

– Túl sok időnk nem volt szétnézni, ráadásul az egyedüli szabadnapunkon szakadt az eső – így Varga Péter. – Terveztünk egy buenos airesi kirándulást Argentínába, ami végül elmaradt, de az argentin fővárosba szerencsés időjárási körülmények között Montevideóból is átlátni. Ezek a napok nem a szerencsések közé tartoztak… Végül megnéztük a kevés helyi látványosságot, az óceán és a folyó torkolatát, és persze a stadiont, a hozzá tartozó múzeummal. Kinttartózkodásunk ideje alatt játszották ott az ottani Fradi–Dózsát, vagyis a Nacional–Penarol mérkőzést, minden arról a találkozóról szólt, és a vendégek nyertek kettő nullra. Ez volt a bajnokság utolsó mérkőzése, mert a játékvezetőket ért atrocitás miatt a bírók sztrájkolni kezdtek.

Reményteljes jövőkép

Az ifjúsági bizottság elnöke kérésünkre a sportág utánpótlásának helyzetét is vázolta.

– Amióta tagjai vagyunk a Sport XXI-programnak, azóta el tudunk jutni a versenyekre, mondhatni az alapfeladatok ellátásához, a szinten tartáshoz elegendő forrás áll rendelkezésre – véli a szövetségi pozícióját nyolc éve betöltő Varga Péter. – Mindezt az utánpótlásban elért eredmények is igazolják, ifjúsági olimpiai, világ- és Európa-bajnoki érmeket is szereztünk mostanában. A legtehetségesebbeket egyénileg is tudjuk támogatni és versenyeztetni és szakembergarnitúrában sem állunk rosszul. Beindultak különböző programok, úgyhogy reményteljes a jövőkép.

Címkék: , ,hirdetés