Sakkvilágbajnok-jelölti torna – Továbbra is Karjakin és Aronjan vezet

Moszkva – Az örmény Levon Aronjan és az orosz Szergej Karjakin is döntetlent ért el a moszkvai sakkvilágbajnok-jelölti torna nyolcadik, vasárnapi fordulójában, így továbbra is ők ketten állnak az élen.

A viadal honlapja szerint előbbi a világos bábukat vezetve a holland Anish Giri, míg utóbbi sötéttel az orosz Peter Szvidler ellen szerzett fél pontot.

Vasárnap csak az amerikai Fabiano Caruana győzött, ő honfitársát, Hikaru Nakamurát múlta felül, sikerével pedig utolérte a harmadik helyen a korábbi világbajnok indiai Viswanathan Anandot, fél pontra megközelítetve az éllovas duót.

Az orosz fővárosban nyolc nagymester küzd egymással, hogy eldöntse, ki legyen Magnus Carlsen, a norvég sakkvilágbajnok kihívója. A március 29-ig tartó, kétfordulós, 420 ezer euró összdíjazású torna győztese 95 ezret kap, s megküzdhet Carlsennel a novemberi, New Yorkban sorra kerülő döntőben. Holtverseny esetén az egymás elleni eredmény, másodikként a több nyert játszma rangsorol, majd az úgynevezett Berger-Sonneborn pontszám.

Eredmények, 8. forduló:

Szvidler (orosz)-Karjakin (orosz) döntetlen
Caruana (amerikai)-Nakamura (amerikai) 1-0
Aronjan (örmény)-Giri (holland) döntetlen
Topalov (bolgár)-Anand (indiai) döntetlen

Az állás: 1. Karjakin és Aronjan 5-5 pont, 3. Anand és Caruana 4,5-4,5, 5. Giri 4, 6. Szvidler 3,5, 7. Nakamura 3, 8. Topalov 2,5

– MTI –
hirdetés