Sargentini jelentés – A cseh kormányfő elhatárolódott mozgalma EP-képviselőinek szavazásától

Akt.:
Prága – – Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke csütörtökön elhatárolódott mozgalma európai parlamenti képviselőinek szavazásától, akik szerdán igent mondtak a Sargentini-jelentésre.

A cseh miniszterelnök a Partlamentní Listy című internetes hírportálnak nyilatkozva azt mondta, hogy Magyarország Csehország szövetségese, és hogy Orbán Viktor kormánya volt az egyedüli Európában, amely betartotta a korábban meghatározott szabályokat és egyértelműen fellépett az illegális bevándorlás ellen.

“Természetesen el kell határolódnom képviselőink szavazásától az Európai Parlamentben, mert Magyarország a szövetségesünk” – jelentette ki Babis. Megjegyezte: a visegrádi csoport segítségével Orbánnal együtt keresztülvitték, hogy ne legyenek kötelező menekültkvóták, hanem csak önkéntes befogadás.

Szerinte az Európai Unió támadásai Lengyelország és Magyarország ellen, amelyekkel a parlamentek és a sajtó is foglalkozik, értelmetlenek és negatív hangulatot teremtenek a szervezeten belül, ahelyett, hogy az összefogást, az egységet támogatnák.

“Tehát én Orbán mögött állok, mi szövetségesek vagyunk, és a V4 csoport működik. És ami az európai képviselők értelmetlen javaslatát illeti – akik egy év múlva már nem lesznek a helyükön – természetesen bánt, hogy a mieink úgy szavaztak, ahogy szavaztak” – szögezte le a legnagyobb cseh kormánypárt elnöke.

Az ANO a választásokon négy mandátumot szerzett az Európai Parlamentben. A mozgalom színeiben megválasztott három képviselő szerdán igent mondott a Sargentini-jelentésre, amely jóváhagyta, hogy az uniós szerződés hetedik cikke alapján eljárás indulhasson Magyarország ellen. Pavel Telicka, az EP egyik alelnöke, aki az ANO színeiben lett megválasztva, de időközben kilépett a mozgalomból, szintén megszavazta a jelentést.

Az ANO EP-képviselőinek szavazásától Radek Vondrácek, a képviselőház elnöke is elhatárolódott. Vondrácek, aki szintén az ANO tagja, a parlamentben csütörtökön kijelentette: nem tud róla, hogy az európai képviselők álláspontjukat egyeztették volna az ANO vezetőségével.

A téma az EU jövőbeni költségvetéséről folytatott vitában akkor került napirendre, amikor Jan Skopecek, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) képviselője felszólalásában botrányosnak minősítette több cseh EP-képviselő szavazását “a szövetséges Magyarország ellen”.

Jan Bartosek, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) frakcióvezetője “szerencsétlennek” minősítette az EP döntését.

– MTI –
hirdetés