koronavírus

2020.06.17. 09:30

A koronavírus köztünk van – új fertőzöttek Mátészalkán!

A tesztek két lakosnál igazolták, hogy megfertőződtek a koronavírussal.

Forrás: Önkormányzat

– Az elmúlt hónapokban több mint ezer tesztet végeztek a szakemberek Mátészalkán és környékén, tudomásom szerint ezek mindegyike negatív volt.

Eddig.

Most ugyanis egy mátészalkai lakosnál igazolták a vírus jelenlétét

– számolt be a hírről közösségi oldalán dr. Hanusi Péter és hozzátette: a járványügyi szakemberek a kontaktkutatás során egy másik személynél is igazolták a koronavírus-fertőzést.

dr. Hanusi Péter, Mátészalka polgármestere
Fotó: Pusztai Sándor / KM-archív

Mátészalka polgármestere elmondta: jelenleg tizennégyen állnak járványügyi eljárás hatálya alatt, közülük tízen külföldről tértek haza, nekik kötelező a 14 napos házi karantén, négyen pedig egészségügyi megfigyelés miatt vannak az otthonukban.

Hangsúlyozta, hogy a járvány­ügyi eljárással érintett minden háztartás ajtaján ugyanaz a piros tájékoztató dokumentum szerepel.

Be kell tartani a szabályokat

A járványügyi hatóság szakemberei a kontaktkutatás során több embert teszteltek: sok negatív eredmény született. A tesztek egy része már visszaérkezett, egy másik részüket még vizsgálják – tette hozzá a polgármester, és hangsúlyozta:

a legfontosabb, hogy a járványügyi szabályokat mindenki tartsa be.

– A védekezést azzal segíthejük, ha a személyi higiéniára fokozottan figyelünk, fontos a gyakori kézfertőtlenítés, kézmosás, ahogy a közösségi távolság megtartása és a maszkviselés is – mondta a városvezető.

Dr. Hanusi Péter beszámolt arról is, hogy a városi operatív munkacsoport hétfői ülésén a járvány­ügyi és rendészeti szakemberek kezdeményezésére a városvezetés egyetértésével elfogadták, hogy az elkövetkező napokban fokozott ellen­őrzést tartanak a szakemberek a boltokban, üzletekben a járványügyi szabályok figyelembe vételével.

Ellen­őrzik az idősávok betartását, de azt is, hogy a vevők és az eladók viselik-e a szájmaszkot.

Megvédik őket

– A jelzések szerint sok esetben a vidékről Mátészalkára érkezőknél tapasztalnak hiányosságokat a szabályok betartásával kapcsolatosan, ezért a környékbeli polgármesterek figyelmét nyílt levélben fogom felhívni a szükséges kommunikációra – mondta a polgármester, s kitért arra is, hogy megkeresték azzal, hogy hozzák nyilvánosságra, kik a fertőzöttek.

– Ettől eddig is, ezután is elzárkózom, nem csupán személyiségi jogi, betegjogi okok miatt – jelentette ki dr. Hanusi Péter.

– Az érintettek mellett állunk, minden ilyen jellegű megkereséstől megvédjük őket, és felajánljuk a segítségünket, senkit nem hagyunk cserben Mátészalkán.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában