Sargentini-jelentés – Manfred Weber a Le Monde-nak: kompromisszumkészséget várunk Orbán Viktortól

Párizs – Manfred Weber szerint az Európai Néppárt (EPP) azt várja, hogy Orbán Viktor kompromisszumkészséget mutasson a Sargentini-jelentés vitájában az európai partnerei irányába. Az EPP európai parlamenti frakciójának vezetője, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnökhelyettese ezt a Le Monde című napilap hétfő délután megjelent számában közölt interjúban mondta.

“Azt várjuk Orbán Viktortól, hogy lépést tesz ezen a héten az európai partnerei irányába és kompromisszumkészséget mutat. Ha ezt nem teszi meg, nagyon nehéz vitákra számítok az EPP-n belül” – mondta a frakcióvezető a francia lapnak. Hozzátette: “számunkra egyértelmű, hogy az Európai Unió értékei nem képezhetik alku tárgyát”.

A frakcióvezető elmondta: a Magyarországgal folytatott vitában az EPP célja az európai egység megőrzése, ezért kész hidakat építeni, de ennek feltétele az európai értékek.

Manfred Weber szerint a VII. cikk szerinti előterjesztés “radikális döntés, ez az első alkalom, hogy a strasbourgi parlament ilyen kezdeményezést tett”.

“Nem tudom megmondani előre a frakcióm eredményét (…). Még nem tudom, Orbán Viktor mit fog mondani. Előbb hallgassuk meg!” – hangsúlyozta a német politikus. Emlékeztetett arra, hogy a polgári szabadságjogok parlamenti bizottságának előkészítő munkája során már volt egy szavazás, amelyen a néppárti képviselők fele megszavazta a VII. cikk alkalmazását.

“A magyarországi helyzet már éles bírálatokat vált ki az EPP-n belül” – hívta fel a figyelmet.

Manfred Weber “az Európai Unió jövője szempontjából történelmi és döntő pillanatnak” nevezte a májusi európai parlamenti választásokat. Legfőbb prioritásként az EU-n belüli demokráciát, egységet és ambiciózus megközelítést jelölte meg, amelyek véleménye szerint nem valósíthatók meg “stabil Európa-párti többség nélkül a következő választásokon”.

“Emiatt érzem magam nagyon közel a szociáldemokrata és liberális barátaimhoz, mi vagyunk az a három politikai formáció, amelyek az unió jövőjének letéteményesei” – fogalmazott a frakcióvezető. Emlékeztetett arra, hogy “elkötelezte magát arra, hogy ezen választási időszakban egyetlen szélsőjobboldali erő sem juthat fontos poszthoz”.

“Ezek az emberek ellenségek, semmilyen szerepet nem kaphatnak az uniós intézményekben. Harcolni fogunk ellenük az európai választások kampányában” – mondta Manfred Weber.

– MTI –
hirdetés