Sarkantyús teknősök keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Hüllő ovijában

Sarkantyús teknősök keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Hüllő ovijában
Sarkantyús teknősök keltek ki a Nyíregyházi Állatpark Hüllő ovijában - © Fotó: Nyíregyházi Állatpark
Nyíregyháza – A kis teknősök 115 nap alatt keltek ki a park keltető állomásán, a hüllőgondozók legnagyobb örömére. Az 5.5 cm-es 25g-os állatok jól vannak, jelenleg a park Hüllő ovijában cseperednek.


Eleinte a folyamatosan visszahúzódó szikzacskó táplálta őket, de most egyhetesen már elkezdtek táplálkozni salátát, fűféléket és zöldségeket is.

A sarkantyús teknős (Geochelota sulcata) a fekete kontinens legnagyobb termetű szárazföldi teknősfaja, nem ritka a 60-70 kg tömegű példány sem. A páncélja feltűnően domború, a hímeknél emellett jól láthatóak a feltűnően megerősödött és megnyúlt toroklemezek és pajzsok, melyek segítségével a párzási időszakban egymást lökdösik el a nőstények közeléből.

_DSC0040

Mivel a hazai klíma nem megfelelő a sarkantyús tojások fejlődéséhez – hiszen állandó 29-30 fok valamint 90%-os páratartalom szükséges – ezért 4 hónappal ezelőtt a gondozók keltetőbe helyezték a pingponglabda méretű tojásokat.

A Nyíregyházi Állatpark inkubátor háza, más néven Hüllő ovija, a hüllők, kétéltűek szaporodását mutatja be a tojásrakástól az ivadéknevelésig, a növendék állatok gondozásáig, amíg felnőtté nem válnak. A nem mindennapi állatgyűjteményben a látogatók előtt zajlik a napi munka a terráriumokban és az üveglapok mögött. Aki pont jókor érkezett, láthatta tojásból kikelő sarkantyús teknős bébiket is.

Nyíregyházi Állatpark
hirdetés