Schlanger távozott, merre tovább színház? – Interjú az új igazgatóval

Akt.:
Kirják Róbert
Kirják Róbert
Nyíregyháza – Miféle változásokra lehet számítani? Érintik-e majd ezek az idei VIDOR Fesztivált? Kirják Róberttel, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezetőjével készült interjúnkból minden kiderül!

Mint ahogy arról beszámoltunk, dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere február 9-én indoklás nélkül felmentette tisztségéből Schlanger Andrást, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatóját, az ügyvezetői feladatokkal pedig az addigi cégvezetőt, Kirják Róbertet bízta meg. A fiatal szakembert többek között arról kérdeztük, kiknek a tanácsaira támaszkodik színház-szakmai kérdésekben, és hogy tervez-e változásokat az évad hátralévő részében.

Ön pénzügyi szakember. Tervezi, hogy felkér valakit arra, hogy színház-szakmai kérdésekben segítse a munkáját?

KIRJÁK RÓBERT: Minden fórumon igyekszem hangsúlyozni, hogy bár rengeteget tapasztaltam a színházban töltött közel másfél évtized alatt a színészek körében – sok mindent meg is tanultam –, de nem tartom magam művészeti szakembernek. Mindenképpen szeretnék magam mellé találni valakit, aki a segítségemre lehet, és aki a döntéseim várható művészi aspektusára, következményeire is rávilágít majd. Kikértem a javarészt színészekből álló művészeti tanács és a társulat véleményét arról, kit javasolnak tanácsadónak. Úgy tűnik, hogy az általuk leginkább támogatott személlyel sikerült megegyeznem, noha eleinte több színházi szakemberben is gondolkodtam. Erről a későbbiekben természetesen bővebb tájékoztatást adunk.

Amennyiben valamelyik színésszel a jövő évadban nem szeretne együtt dolgozni, azt február végéig, azaz néhány napon belül jelezni kell – egyedül dönt arról, hogy ez kit vagy kiket érinthet?

KIRJÁK RÓBERT: Ahogy már említettem, jól ismerem a színházat és az itt játszó művészeket, így – a színészeknek tett előzetes ígéretemhez híven – a megszabott határidőig mindenkivel személyes beszélgetés keretében tisztázom a következő évadban várható feladatait. Tehát egyedül döntök, ám mindezt körültekintően begyűjtött információk és vélemények alapozzák majd meg.

A következő évad tervezését hamarosan el kell kezdeni – az előadások és rendezők kiválasztásában támaszkodik segítségre?

KIRJÁK RÓBERT: Az évadterv kialakításánál hasonló szellemben fogok eljárni, mint a fenti kérdésekben: a rendezők személyével kapcsolatban is folyamatos konzultációt folytatok a művészeti tanácsadóval, de a végső döntést nekem kell meghoznom. A következő egy–másfél hónapban megtervezzük az előttünk álló évadot.

Az évad hátralévő részében tervez változást, tudja már azt, hogy ki rendezi meg az előadásokat?

KIRJÁK RÓBERT: A két meg­hirdetett előadást megtartjuk, változás csupán a rendezők személyében lesz. Az eddig már négy izgalmas Moliére-rendezést magá­énak tudó Hargitai Iván állítja ­színpadra a Tudós nőket, ­Egressy Zoltán ősbemutatója, az Idősutazás megrendezésére pedig meghívtuk Szőcs Artúr színész-rendezőt a ­Miskolci Nemzeti Színházból.

A VIDOR Fesztivál szervezését érinti a változás?

KIRJÁK RÓBERT: Lényeges változás nem lesz. Akárcsak a korábbi években, az operatív irányítás most is az én kezemben lesz. A fesztivál állandó munkatársainak szakértő segítsége mellett természetesen könnyebb a dolgom. Annyit biztosan megígérhetek, hogy az idei, jubileumi XV. VIDOR Fesztivál ebben az évben is hű marad nevéhez.

Színházi lépcsőfokok

Kirják Róbert neve nem ismeretlen a színházban, hiszen 2002-ben lett az akkor a megyei és városi önkormányzat közös fenntartásában működő intézmény gazdasági igazgatója, 2010. december 1-jétől 2013. június 30-áig pedig az ügyvezetője és gazdasági igazgatója.

Miután 2012-ben a színház városi fenntartásba került, 2013. július elsejével nonprofit kft.-vé alakult át. Kirják Róbert 2013-ig volt az igazgató mellett ügyvezető és gazdasági igazgató, s az átalakulás után lett cégvezető.
hirdetés