Schmitt-ügy – BRFK: jogszerű volt a rendőri intézkedés a fővárosi tüntetéseken

Budapest, 2012. április 1., vasárnap (MTI) – Jogszerű, szakszerű és arányos volt a rendőri intézkedés a Lánchídon és a Szabadság hídon pénteken a parancsnoki kivizsgálások szerint – közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kommunikációs osztálya vasárnap az MTI érdeklődésére, megerősítve ezzel szombati tájékoztatását.

Az MTI azután kereste meg a BRFK-t, hogy a Magyar Helsinki Bizottság vasárnap azt közölte: álláspontja szerint jogellenesen, a személyes szabadsághoz való jogot megsértve állította elő a rendőrség pénteken azokat, akik budapesti hidakon Schmitt Pál köztársasági elnök lemondását követelték.

Pénteken a Lánchídon a Jobbik, a Szabadság hídon pedig az LMP aktivistái próbálták akadályozni a forgalmat, hogy így követeljék az államfő lemondását. A rendőrség tizenkilenc embert állított elő közlekedési szabálysértés és jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt, majd később – miután a rendelkezésre álló felvételek alapján sikerült őket azonosítani – további két ember ellen indított szabálysértési eljárást.

A BRFK vasárnap délutáni tájékoztatásában azt írta: általánosságban a rendőr egy szabálysértés észlelése esetén a helyszínen – a körülményektől függően – dönt a szabálysértést elkövetők előállításáról, ha a rendőrségi törvény alapján a szabálysértési eljárás azonnal lefolytatható.

Kijelentették, hogy a helyszínen történt rendőri intézkedés jogszerű, szakszerű és arányos volt a parancsnoki kivizsgálások szerint. Hozzátették továbbá: a rendőrség nem vizsgálta, hogy az előállítottak a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá eső rendezvényen vesznek-e részt; az elkövetett közlekedésrendészeti szabálysértésért mindenki, aki ellen eljárás indult, önállóan felel.
hirdetés