Schubert Olívia lett a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnöke

Budapest – Schubert Olíviát választották meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának új elnökévé; a testület Heinek Ottó elnök halála után szombaton ülésezett először, és egyhangúlag az eddigi elnökhelyettesnek szavazott bizalmat – tájékoztatta az önkormányzat az MTI-t.

Egyperces néma gyásszal emlékezett meg a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának (MNOÖ) közgyűlése Heinek Ottóról. A nemzetiségi politikus, aki csaknem két évtizeden át vezette elnökként a magyarországi németség közügyeit, augusztus 20-án hunyt el – olvasható a közleményben.

A testület az elnökválasztás mellett elfogadta az első féléves költségvetést, majd az MNOÖ intézményeinek beszámolóit, végül pedig két közgyűlési tag lemondását.

Schubert Olívia egyetemi tanulmányait Pécsett kezdte történelem és politológia szakon, ezt követően a Kölni Egyetemen szerzett végzettséget politikatudomány-germanisztika-történelem szakon, majd EU-szakértői és közigazgatási menedzseri diplomát. 2002-től a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatalban, később a Miniszterelnöki Hivatalban felelt nemzetiségi és EU-s pályázati ügyekért, 2007-től az országos német önkormányzat hivatalvezetőjeként, utána öt éven át az Audi Hungaria Zrt. oktatási és tudományos kooperációk osztályának vezetőjeként dolgozott.

Az új elnök a tájékoztatás szerint egyebek mellett azt mondta: példaértékűnek tartja, ahogyan Heinek Ottó a nemzetiségi témához állt, ahogy a közösséget a szívügyének tekintette. Hozzátette, reméli, hogy továbbviheti azt a szellemiséget, amelyben ő az önkormányzati létet és a magyarországi közösség jövőjét és fejlődését látta.

Az MNOÖ elnökhelyettesi pozícióját a közgyűlés döntése alapján Waldmann-né Baudentisztl Éva tölti be.

– MTI –
hirdetés