Sci-fibe ágyazott természet

A Güell park Barcelona egyik legnépszerűbb látványossága
A Güell park Barcelona egyik legnépszerűbb látványossága - © Fotó: a szerző
Barcelona – Nem is kezdődhetett volna jobban: Gaudí csodáival indítottuk a körutazást.


A budapesti reptér káosza (két óra sem volt elég a becsekkoláshoz…) után a nyüzsgő Barcelona maga volt a nyugalom, annak ellenére, hogy a múlt héten még turisták százezrei érkeztek Spanyolországba, hogy a tengerparton pihenjenek, vagy hogy szebbnél szebb városait járva ismerkedjenek az ibériai ország történelmével. Mi ez utóbbit választottuk, és nyolc nap alatt jártunk Barcelonában, Valenciában, Alicantéban, Sevillában, Cordobában, Granadában, Gibraltáron, Avilában, Toledóban és Madridban, de beugrottunk Marbellára, és az Elesettek völgyét is megnéztük.

Sűrű hét volt sok utazással, öt különböző szállodával, korai ébredésekkel, késő esti érkezésekkel, de mindezért kárpótolta a fáradt utazót a rengeteg látnivaló, a finom ételek, a remek borok, és az az ajándék három óra, amit Torremolinosban a tengerparton tölthettünk – aznap 36 fok volt, a csobbanás így életmentőnek bizonyult.

Ilyen csoda nincs is!

A katalán főváros, Barcelona volt az első úti cél, így a megérkezést követően szinte azonnal megtapasztalhattuk az „atyaég, ilyen csoda nincs!” érzését. Amikor városokat látogatunk, a barátnőm gyakran mondogatja: a templom az templom, ha egyet láttunk, mindegyiket láttuk. Sokszor ez tényleg így van, de a La Sagrada Famíliánál nem. Olyan, mint egy erdő, a fejünk felett lombokkal, ágakkal, mindezt sci-fibe ágyazva. Antonio Gaudí ezt tekintette élete fő művének, és hogy a munkákat közelről figyelhesse, beköltözött egy kriptába, sőt, még koldult is, hogy a költségekre valót összegyűjtse.

Úgy is öltözködött, mint egy remete, így amikor elütötte egy villamos, az elfekvőbe került. Sokáig senki sem tudta, hogy a híres építészről van szó, így nem foglalkoztak vele, néhány hét múlva meg is halt. Ám amit létrehozott, az örök, és halhatatlanná teszi. A tervek szerint halálának 100. évfordulójára, 2026-ra befejezik a templom építését. Ez lesz Barcelona legmagasabb épülete, központi tornya 172 méterre nyúlik majd – a várost körülölelő Montjuic hegy 176 méter magas, Gaudí pedig, aki a természetet tekintette tanítómesterének, azt akarta, hogy az emberi alkotás ne haladja meg azt, amit a természet hozott létre.

Szárnyalt a fantáziája

A természet és az ember harmóniájának megnyilvánulása Gaudí másik híres alkotása, a Güell park is, amely lakóparknak készült, de a barcelonaiak tetszését nem nyerte el, így csak két telket tudtak eladni – az egyiket Gaudí vette meg. A 17 hektáros park központi helyén egy szökőkút áll és egy parkot őrző sárkány, kétoldalt párhuzamosan futó lépcsővel – minden mozaikból készült.

A bejáratnál lévő két épületet Gaudi tervezte és a további hármat is, amelyek a parkban helyezkednek el. A tervezéskor olyan alakzatokat használt, amelyek összhangban vannak a tájjal, és belesimulnak. Szárnyalt a képzelete, játszott a formákkal, és a véletlenszerűen egymás mellé, alá és fölé rakott elemek harmóniája lenyűgözi a látogatót. A legnépszerűbb része a terasz, amelyet hosszan és ívesen tekergő mozaikborítású padok díszítenek. Szívesen időznek ezeken a turisták, ami nem véletlen: csodás kilátás nyílik innen a városra.

SZA
hirdetés