Scipiades Erzsébet vehette át az első Lapát Díjat

Scipiades Erzsébet újságíró átveszi a Lapát Díjat Csernus János (Janox) költőtől, írótól a budapesti Kossuth Klubban 2013. április 26-án. A díjat a Szabad Földmíves Páholy alapította és az általuk elismert hírlapíróknak adományozzák.
Scipiades Erzsébet újságíró átveszi a Lapát Díjat Csernus János (Janox) költőtől, írótól a budapesti Kossuth Klubban 2013. április 26-án. A díjat a Szabad Földmíves Páholy alapította és az általuk elismert hírlapíróknak adományozzák. - © MTI Fotó: Marjai János
Budapest, 2013. április 26., péntek (MTI) – Scipiades Erzsébet újságíró vehette át a Szabad Földmíves Páholy által alapított Lapát Díjat. Pénteken első alkalommal adtak át Budapesten az olyan hírlapírók számára alapított elismerést, akiket magas színvonalú munkájuk ellenére nem foglalkoztatnak.

Torkos Matild újságíró, a páholy egyik tagja elmondta, hogy bár Scipiades Erzsébet számos elismerésben részesült a pályája során – a többi közt Pulitzer-emlékdíjban, Fejtő Ferenc-díjban, Európai Újságíró Díjban vagy Minőségi Újságírásért-díjban – de jelenleg nincs számára munka a sajtóban.

Hangsúlyozta: Magyarországon, akár a jobb- és baloldalon nem az ellentétekre kellene helyezni a hangsúlyt, hanem a “közös ellenségeket kellene kutatni”, például a szegénységet, a hajléktalanságot, a munkanélküliséget, a korrupciót. Hozzáfűzte: Scipiades Erzsébet pályája ezt példázza, így ő a társadalmi problémákat felvető cikkei alapján közszolgálati újságírónak tekinthető.

Zelei Miklós író, újságíró Scipiades Erzsébet pályáját elevenítette fel, és kiemelte: kollégája pályája töretlen a tekintetben, hogy mindig az elesettek pártján állt.

Scipiades Erzsébet hangsúlyozta: számára az újságírói szolidaritásról, az emberségről szól a díj. Ahogy a pályáját a Magyar Nemzet kultúra rovatában kezdő, majd a Magyar Hírlapnál, a Nők Lapjánál és a Népszavánál is dolgozó újságíró elmondta: díjainak, elismeréseinek köszönhette, hogy szabadon írhatott, például a hajléktalanok, az elesettek problémáiról.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Szolidaritás Alapítványában is helyet foglaló újságíró nevéhez fűződik például a Vegyen még egy jó szót! kezdeményezés, amelynek keretében írók, költők műveit árverezték el, hogy a bevételekből a rászorulókat támogassák.

– MTI –

 
hirdetés