Se cash, se flow-érzés

Akt.:
Se cash, se flow-érzés
Csütörtökön, a késő délutáni órákban egy kicsit Nyíregyházán is ízelítőt kaphattunk a szép új világ egyik lehetséges árnyoldaláról. A vásárlók bankkártyái ugyanis több kereskedelmi üzletlánc boltjaiban nem voltak hajlandóak kommunikálni a pénztári terminálokkal. Matyasovszki József jegyzete.

Voltak, akik – például jómagam is – ideiglenes blokkot kértünk, s vártuk, hogy újraéledjen a digitális agy, míg mások a kosaraikat hátrahagyva elindultak készpénzt kivenni. Közben torlódtak a sorok és nemcsak a pénztáraknál, de a pénzkiadó automatáknál is. A többség bevállalta azt a kis plusz tranzakciós adót – mint kiderült, nem csak nálunk, de az egész országban – a bankok pedig dörzsölhették a tenyerüket. Mivel abban az üzletben, ahol én is álltam, este nyolckor zártak, és a terminál se tért magához addig, a „hamiskártyássá” tett vásárló kénytelen volt áru nélkül hazaballagni, hogy majd másnap ismét kidobjon két órát az életéből. Pedig mint tudjuk, az idő is pénz!

Tegnap az internet népe már tudhatta, a kártyatársaságnál lépett fel „sajnálatos” rendszerhiba. Míg várakoztam, volt időm morfondírozni arról, hogy vezető közgazdászok már holnap kivonnák a világból a készpénzt – ahogy azt a svédeknél és az indiaiaknál meg is lebegtették –, és a mobiltelefonos fizetésé a jövő. A brit bölcsek tanácsa szerint mindez biztonsági kérdés, miközben a cyberbűnözők a hasukat fogják a röhögéstől. Őszintén szólva én már attól bepöccentem, hogy – lecserélve a fehér borítékot – mindenkinek a havi jövedelmét beterelték a bankokba. Azt viszont már végképp nem szeretném megélni, hogy egyszer se cash, se kaja, se víz, mert mondjuk beintenek az embereknek a terminálok. Vagy valaki más…

Matyasovszki József
hirdetés