Nagyvilág

2010.08.24. 14:21

Szerdán adják ki az Egyesült Államoknak a "Halálkereskedőt"

<p>A thaiföldi rendőrség keddi közlése szerint szerdán adják át az Egyesült Államoknak az illegális fegyverkereskedelemmel vádolt orosz Viktor Butot. A világ legveszélyesebb fegyverkereskedőjének tartott férfi életfogytig tartó börtönbüntetésre számíthat, ha bűnösnek találja az amerikai igazságszolgáltatás.</p>

Butot a thaiföldi rendőrség kommandójának ötven tagja kíséri a Bangkok közelében található börtönéből a Don Mueang repülőtérre, ahol már vár rá az amerikai hatóságok által küldött magángép - mondta el a thaiföldi rendőrség egy magas rangú tisztje. Azt nem árulhatta el, hogy pontosan mikor lesz a fogolyátadás, valamint azt sem, hogy milyen úton viszik a férfit a repülőtérre.

Viktor But akár életfogytig tartó börtönbüntetést is kaphat az Egyesült Államokban, ha bűnösnek találják az ellen felhozott vádakban. A világ leghírhedtebb fegyverkereskedőjeként ismertté vált férfit 2008 márciusában tartóztatták le Thaiföldön, miután magukat kolumbiai lázadóknak kiadó amerikai ügynököknek akart fegyvereket eladni.

Terrorszervezeteket is támogatott

Az ellene felhozott amerikai vádak között külföldi terrorszervezetek támogatása, valamint összeesküvés amerikai állampolgárok meggyilkolására szerepel. Az amerikai ügyészek szerint But tudta, hogy a kolumbiai baloldali gerilláknak ígért fegyvereket amerikai helikopterek ellen használták volna.

A több, köztük afrikai nyelveken is folyékonyan beszélő férfi, aki állítólag legalább hét álnéven élt, ártatlannak vallja magát. Ügyvédei szerint But nem bűnöző, hanem ártalmatlan üzletember, aki törvényes keretek között vezette légi szállítmányozási cégét.

A zseniális kereskedőnek tartott ex-pilóta a Szovjetunió bukása után hozta létre "vállalkozását". Légi teherfuvarozási cégeivel bármit szállított, bárhova, bárkinek, ha elég profitot tudott szerezni. Az ő élettörténete ihlette állítólag a Nicolas Cage főszereplésével készült Fegyvernepper című hollywoodi filmet is.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!