Segély helyett munkát!

Toldy Kálmán
Toldy Kálmán
Vásásrosnamény – Pótcselekvés helyett mindenképpen kell az az egymillió produktív munkahely, ahol tényleges értéket teremtenek, eladható ipari vagy mezőgazdasági áru formájában. Mindenki könnyen beláthatja a jelenlegi helyzet tarthatatlanságát.

Nincs más út, meg kell valósítani az egymillió munkahelyet, ehhez pedig összefogás kellene!

Segély helyett munkát! – adták hírül széles körben a médiumok, aztán ahogy már ez lenni szokott, elég hamar elhalt az egész. Elsősorban morális jelentősége lett volna, hisz tudjuk a rendszerváltás óta úgy nőt fel egy generáció, hogy egy részük nem látta a szüleit munkába járni. És azért is főleg morális jelentőségű, mert ha a jelenleginél többen takarítják az árkokat, azzal még nem teremtenek értéket. Megjegyzem, ezt apáink elvégezték maguk, és nem utolsó sorban, ennek költségét a sok csőd közelben lévő önkormányzat aligha tudná kigazdálkodni.

Pótcselekvés helyett mindenképpen kell az az egymillió produktív munkahely, ahol tényleges értéket teremtenek, eladható ipari vagy mezőgazdasági áru formájában. Mindenki könnyen beláthatja a jelenlegi helyzet tarthatatlanságát, hogy három milliótól alig több dolgozó ember, a munkaképes lakosság 54%-a nem tudja az összlakosságot finanszírozni.

A nyugdíjasok erre teljes joggal mondják, hogy befizették a rájuk eső részt, hozzáteszem még többet is befizettek, csak tudnunk kell, hogy azt a pénzt is elnyelte a költségvetés feneketlen zsákja. A rendszerváltáskor üres volt a kassza, így nyugdíjakat is a folyó bevételekből lehet fizetni.

Ez tükröződik gazdaságunk állapotában is, amit rendre leminősítenek. Most legutóbb vizsgáltatta az Unió erre hivatott intézménnyel az euró bevezetésének öt feltételét (államadóság hiánya, infláció százaléka, stb.) és amíg a szlovákok mind az öt feltételt teljesítették, mi az öt közül egynek sem feleltünk meg.

Ennek értelmében, északi szomszédaink, jövő év január elsejétől bevezetik az eurót, annak összes kereskedelmi, idegenforgalmi és egyéb előnyeivel együtt. Nekünk még céldátumunk sincs a bevezetésre.

Időközben jelentős mértékben megnőtt az államadóság, ami visszaosztva egy főre elérte az 1,7 millió forintot, csecsemőtől az aggastyánig bezáróan. Vagyis egy tíztagú családnak jelenleg 17 millió forint adóssága van, ehhez jönnek a család privát banki és egyéb hitelei. És ezt az adóssághalmazt gyermekeinknek és unokáinknak garantáltan vissza kell fizetniük, az összes kamatterhével együtt.

Ez pedig, Tisztelt Olvasó, hogy utódainkra hárítjuk egy rossz gazdaságpolitika súlyos anyagi terheit, lerontva jövőbeli esélyünket, már nem csak hiba, ez már rosszabb annál. A különböző lózungok itt már nem segítenek, hogy „majd felemellek, majd boldoggá teszlek benneteket”.

Nincs más út, meg kell valósítani az egymillió munkahelyet, ehhez pedig összefogás kellene, mert „Rámegy az ország” erre a széthúzásra.

Toldy Kálmán, Vásárosnamény
hirdetés