Segítség a nyelvi vizsgához

Segítség a nyelvi vizsgához
© Illusztráció: Pixabay
Nyíregyháza – Tíz megyei középiskolában tartanak angol nyelvi kurzusokat.


Legalább egy, komplex középfokú nyelvvizsgára szükségük lesz a középiskolás diákoknak, ha egyetemen, főiskolán szeretnének továbbtanulni, 2020-tól ugyanis nem lehet bejutni a felsőoktatásba nyelvvizsga bizonyítvány nélkül. A tapasztalat szerint a sikeresen vizsgázók saját nyelvtanárhoz is járnak, a megmérettetésre való felkészítés azonban nem olcsó, sőt sokan bele sem vágnak, mert a tanulással járó kiadásokat nem tudják fedezni.

Új módszerek

A Nyíregyházi Egyetem legújabb – uniós pályázaton nyert – programja lehetővé teszi, hogy a következő tanévben megyénk tíz középiskolájában, összesen 1650 diák ingyenes, iskolán kívüli angol órákon vehet részt.

– A foglalkozások tartalmi fejlesztése jelenleg is tart, amelyben a Nyíregyházi Egyetem a közreműködő partner – emelte ki dr. Ajtay Horváth Magda a program szakmai vezetője. Hozzátette: az a célunk, hogy a tanórai nyelvoktatás bővüljön, és javuljon a diákok nyelvtudása, és a „B” szintű nyelvvizsgához elegendő ismeretet nyújtsanak az általunk szervezett alkalmak. A négy féléves kurzus alatt összesen 3840 angol órát tervezünk, az angol nyelvi oktatáshoz 24 tanári segédanyagot is kidolgozunk – sorolta a főiskolai tanár a program hozadékait.

– Új, eredményes nyelvtanulási módszertan és minták kellenek, ahhoz, hogy több diák juthasson el a nyelvvizsgáig még az egyetem előtt. Fontos, hogy megtapasztalják a használható nyelvtudás élményét, ezért a tananyagfejlesztés és nyelvi oktatáshoz szükséges eszközök beszerzése mellett Angliába is eljuthatnak.

– Tőlünk nyugatabbra és keletebbre sem jönnek zavarba, ha idegennyelven kell megszólalni,sajnos itthon a fiatalabb korosztály sem beszél magabiztosan nyelveket – jegyzete meg dr. Kiss Ferenc az egyetem általános rektorhelyettese, hozzátette: motivációjuk lenne, de sokkal élményszerűbbé kell tenni a tanítást is.

KO
hirdetés