Segítség! Emos a gyerekem! – a pszichológus az emoról

Segítség! Emos a gyerekem! – a pszichológus az emoról

Miskolc – A szakember szerint a kamaszkornak egyébként is sajátossága a csoportkeresés. Csak nem mindegy, hogy a fiatal tánccsoportot, sportegyesületet talál magának, vagy az emosokat. 

A szakember szerint a kamaszkornak egyébként is sajátossága a csoportkeresés. Csak nem mindegy, hogy a fiatal tánccsoportot, sportegyesületet talál magának, vagy az emosokat. Szemán Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Gyermek-egészségügyi Központjának pszichológusát kérdeztük a portálunkon élénk érdeklődést kiváltó témáról, az emosokról (Vagy ahogy egyik olvasónk kijavított bennünket: emokról, bár legtöbben az előző elnevezést használják). 

Ugyanazt

Emosok megfordulnak a gyermekpszichiátriai szakrendeléseken is – mondta a szakember. – Munkám során azt tapasztalom, hogy az öngyilkosság gondolatával való foglalkozás egyre fiatalabb életkorban jelenik meg. Ma már a tízévesek között is előfordul olyan, aki öngyilkossággal kísérletezik. Az emos fiatalok tulajdonképpen közös identitást próbálnak meg kialakítani: egyformán öltözünk, egyformán gondolkodunk, egyformán érezzük magunkat, ugyanazt csináljuk, ugyanazt a zenét hallgatjuk. Így erősítik egymást. Amit problémának tartok, az az életörömök tagadása, és a depresszió. Kicsit divat is az emo. Különlegesnek tartják a fiatalok ezt a stílust. Kiváltó okairól a pszichológus elmondta: előfordulhat, hogy fészekmeleg elvesztése (például a szülők válása) miatt sodródik a fiatal emos csoporthoz, de az is lehet, hogy nincs különös kiváltó oka.

Félti őket

És mit gondolnak a szülők az emoról?
Czelvikker Józsefnénak egy kamaszodó és egy kamasz lánya van. Mint mondta, féltené őket, ha emosok csoportjába tartoznának. Ezeket a fiatalokat elvont figuráknak tartja. Az utcán fekete ruhában látja őket. Arról azonban nem hallott, hogy mit csinálnak, és jelent-e konkrét veszélyt emosnak lenni.

– Bár nehéz a kamaszokkal, de mindent megpróbálok megtenni annak érdekében, hogy tudjam, merre járnak, mit csinálnak, kivel barátkoznak – mondja az édesanya. – Ezért tartom jó találmánynak a mobiltelefont, mert bármikor felhívhatom őket. A barátaikat igyekszem megismerni, és tartom a kapcsolatot az osztályfőnökkel és a tanárokkal is. Fontos az esti beszélgetést, általában vacsora közben mondja el mindenki, mi történt vele aznap.

Kapcsolódó cikkek:
hirdetés